Zürich – Het FIFA World Football Museum is nog geen jaar open maar verkeert nu al in doodsnood. Het museum kostte dertig miljoen Zwitserse franken en geldt als het privé-speeltje van opperbobo Sepp Blatter. Maar nu deze onder een wolkbreuk van financiële schandalen tot 2021 is geschorst van alle fifa -activiteiten is de toekomst van het museum opeens ongewis. Blatters opvolger Gianni Infantino is er veel aan gelegen zich te presenteren als de anti-Blatter. Het eerste doelwit is het museum. Directeur Stefan Jost van het museum vertrok met slaande deuren. Persbureau AP meldde al dat de sluiting aanstaande is. Hoogste tijd dus voor een bezoek nu het nog kan.

Het fifa -museum heeft veel weg van een audiovisuele hersenspoeling. De steriel verlichte ruimte doet denken aan de virtuele wereld van de spelcomputer. Ieder WK komt aan bod, waarbij vooral het WK in 1938 in Frankrijk tot de verbeelding spreekt, vooral omdat het gecombineerde elftal van nazi-Duitsland en Oostenrijk, vers bij elkaar gevoegd vanwege de Anschluss, al in de eerste ronde roemloos uit het toernooi werd gewipt door Zwitserland.

In een vitrine pronkt weliswaar de heilige graal van het voetbal – de gouden wereldbeker – maar bij nader inzien blijkt het te gaan om een replica. Wat node wordt gemist is iets lichamelijks: de geur van zweet in de kleedkamer, een uitgeslagen voortand van een onfortuinlijke spits, een zwachtel met wonderzalf. Zo beklijft er van dit museum toch vooral de leegheid van een feeëriek verlichte grafkelder.

De nieuwe directeur van het voetbalmuseum, Marc Caprez, kan begrip opbrengen voor dat unheimische gevoel. ‘Er is een grassrootsbeweging in het voetbal aan het ontstaan’, meent hij. ‘Men wil geen champagne meer, geen vip-boxen, maar terug naar bier en worst op de statribune. In dat perspectief is dit museum wellicht te megalomaan van opzet, typisch fifa -stijl oude stempel.’ Van een sluiting ziet hij het nochtans niet komen. ‘Eerder zal het museum steen voor steen naar China verhuizen. Er hebben zich al belangstellenden gemeld.’

Intussen maakte de fifa bekend dat het WK per 2026 zal worden uitgebreid van 36 naar 48 deelnemende landen. Dat zal de bond een miljard euro extra inkomsten opleveren. De eerste aantijgingen wegens corruptie aan het adres van Infantino zijn al geuit.

René zwaap