Rome – ‘Gezocht: jonge actrice tussen de 12 en de 18, blond/roodharig, lichte huidcomplexie, charismatische uitstraling, ervaring niet noodzakelijk.’ De advertentie hangt in Palermo op straat. Het meisje uit Palermo dat wordt gezocht moet lijken op Letizia Battaglia (86), de ‘fotografe van de maffia’, over wie al oneindig veel documentaires zijn gemaakt. In de herfst gaan de opnamen voor de tv-serie over haar leven van start. Een leven waarvan het topscenario al lang is geschreven, maar dat ongetwijfeld door filmregisseur Roberto Andò weer nieuwe dimensies zal krijgen.

Sommige mensen en verhalen blijven aantrekkelijk, dat van Letizia Battaglia is al tientallen jaren onweerstaanbaar. De dappere vrouwelijke fotograaf uit Palermo die in de jaren zeventig en tachtig, tijdens de bloedige heerschappij van de Corleonesi, overal met haar neus bovenop stond en het nog warme bloed dat uit de oneindige hoeveelheid lijken kwam gutsen voorzichtig en discreet vereeuwigde met haar Pentax-camera. Vaak hadden ze haar niet eens in de gaten in de warboel van het moment. Letizia Battaglia was een perfecte fly on the wall in haar bloemetjesrok en met haar kort geknipte pagekopje. ‘Klik’ – daar was weer een moment vereeuwigd dat later de enige getuigenis zou blijken te zijn.

Zoals die onvergetelijke foto uit 1980 genomen door het openstaande portier van de auto waarin Piersanti Mattarella net met kogels is doorboord. Je ziet alleen de schoenzolen van de voorzitter van de regio Sicilië, en het verstrakte gezicht van zijn broer, Sergio Mattarella, die zijn dode broer uit de auto sleurt. Sergio Mattarella (80) is de huidige president van Italië. Of de foto van wijlen Giulio Andreotti, zevenvoudig premier van Italië en altijd in odore di mafia, ‘met een maffialucht om zich heen’. Haar foto waarop Andreotti naast de belangrijke maffioso Nino Salvo een gebouw in Palermo uit komt was hoofd-bewijsstuk tijdens het proces tegen Andreotti.

Haar iconische zwart-witbeelden zijn meer dan opnamen door iemand die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats stond. Ze zijn kunst en worden ook door verschillende galeries over de wereld verkocht. Op het idfa-documentairefestival dat komende november hopelijk gewoon weer in de bioscopen van Amsterdam te bezoeken zal zijn, zal de documentaire Shooting the Mafia over haar leven te zien zijn. Hangend op bed, kettingrokend, vertelt de ster Letizia Battaglia met haar doorrookte stem daarin nog een keer hoe het allemaal is gegaan.