Maar Lagardère (50) is de baas van de groep-Lagardère, een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld. Daarbij is hij grootaandeelhouder van het Europese lucht- en ruimtevaartconsortium eads (onder meer eigenaar van het Frans-Duitse Airbus). Over een jaar wordt hij daar bovendien bestuursvoorzitter van.

Sinds begin dit jaar is Lagardère in de ban van het Belgische fotomodel Jade Foret (20) en laat dat blijken. Niet alleen door haar voornaam op zijn onderarm te laten tatoeëren en vijftien kilo af te vallen, maar dus ook met een fotosessie in een boulevardblad. Het Belgische Le Soir in dit geval. Mogelijk was het zelfs daar allemaal bij gebleven, ware het niet dat er een camera meedraaide. Het resultaat werd op YouTube geplaatst en is daar inmiddels bijna anderhalf miljoen keer bekeken. Terwijl hij opgeeft van zijn ‘grenzeloze liefde’ zien we Lagardère zich als een verliefde schooljongen in de armen van zijn Jade wentelen. ‘Haar uiterlijk lijkt op dat van mijn moeder’, zo verduidelijkt hij.

Afgezien van de lange benen van Jade is er niet veel bloot in het filmpje te zien. Toch is het moeilijk er niet met plaatsvervangende schaamte naar te kijken. ‘Niet cultissime, maar kitchissime’, noemde Jade het filmpje schertsend tegen persbureau afp. Lagardère en zij zouden veel hebben gelachen, ‘zo belachelijk zien we eruit’. Lagardère dan toch met kiespijn, want inmiddels vragen directieleden van zijn bedrijf zich in Franse kranten af of hij nog wel in staat is om zijn imperium te leiden.

Eerder bracht de dsk-affaire een debat op gang over de scheidslijn tussen privé en publiek in de politiek en het libido van machtige Franse mannen. Nu is de zakenwereld aan de beurt. Vooral binnen eads stijgt de spanning. Hooggeplaatste managers verklaren anoniem dat Lagardère de afgelopen maanden afspraken met investeerders heeft laten schieten en de indruk wekt niet bij de dagelijkse leiding van de groep betrokken te zijn. ‘L'Oréal wordt tenminste nog gewoon bestuurd’, klinkt het onder verwijzing naar het immer voortslepende conflict tussen de dementerende grootaandeelhouder Liliane Bettencourt (89) en haar dochter. De Amerikaanse investeerder Guy Wyser-Pratte, tevens aandeelhouder van eads en in die rol de nemesis van Lagardère, schrok niet voor de bewering terug dat zijn rivaal bezig was het personeel een ‘collectieve zelfmoord’ in te drijven. Zelf heeft Lagardère zich er altijd op laten voorstaan ‘geen alledaagse bestuursvoorzitter te zijn’. En nu is hij dus ook nog eens verliefd.