Parijs – De verrassende uitslag na de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen bezorgde Emmanuel Macron ‘de mieren in de benen’, tekende het dagblad Le Parisien op uit de ‘entourage’ van de president.

De president ‘kookte’ tijdens de ministerraad als gevolg van het succes van zijn links-radicale opponent Jean-Luc Mélenchon. Mélenchon dreigde met zijn gelegenheidscoalitie Nupes tijdens de tweede ronde van de parlementsverkiezingen de belangrijkste oppositiepartij te worden in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Het zou het voorzitterschap betekenen van de Algemene Rekenkamer, een post die in Frankrijk naar de belangrijkste oppositiepartij gaat.

Nupes bereidde zich al voor op een debat over de financiering van de pensioenleeftijd van 62 naar zestig jaar en de verhoging van het minimumloon naar vijftienhonderd euro. Het zag de financiering hiervoor in het fortuin van de tweehonderd meest gefortuneerde Fransen die hun kapitaal tussen 2010 en 2022 hebben zien vermeerderen met tweehonderd tot duizend miljard euro, tussen de tien en veertig procent van het bruto nationaal product. Dit schrikbeeld wilde president Macron te allen tijde voorkomen: ‘Laat je zien, toon onze cohérence’, prentte een verhitte Macron zijn ministers in. ‘Waarschuw voor het risico op chaos.’

In de laatste weken van zijn EU-voorzitterschap vertrok Macron intussen naar Oost-Europa met als hoogtepunt de ontmoeting met Zelenski en nam in het licht van de internationale schijnwerpers de Franse kiezer mee. Het thuisfront zag zijn president naar Amerikaans voorbeeld opgesteld tegen de achtergrond van de Franse Air Force One: ‘We kunnen boven op de puinhoop in de wereld niet ook nog een puinhoop in Frankrijk hebben.’ Daarna herhaalde hij zijn refrein, tevens stemadvies: ‘Ik of de chaos.’

De Fransen kozen afgelopen zondag tijdens de tweede ronde voor de chaos. De president verloor de absolute meerderheid in het parlement en enkele commentatoren verklaarden hun land met de huidige megaoppositie ‘onregeerbaar’. Macron moet nu onderhandelen met Nupes die de grootste coalitie op links werd, de Republikeinen én de rechts-populistische Marine Le Pen die geheel onverwacht de grootste oppositiepartij vertegenwoordigt. Zij zal naast haar aanspraak op het voorzitterschap van de Rekenkamer ook haar anti-immigratiekaart willen uitspelen. Maar alle partijen zullen vooral op zoek moeten gaan naar de zeventig procent van de thuisgebleven jeugd (18-32 jaar) die er kennelijk voor kiest haar doelen buiten het parlement om te bereiken.