Parijs – ‘Stemmen is een recht, maar ook een burgerplicht.’ De aansporing op de stemkaart sorteerde vorige week tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen weinig effect: twee derde van de Fransen bleef thuis.

Claude Desbordes (85), gepensioneerd secretaresse, is nu voor de tweede ronde op weg naar Stembureau 21 in het gegoede zesde arrondissement van Parijs. Ze stemt weliswaar ‘altijd’, maar heeft nog maar weinig vertrouwen in de politiek. ‘Ze beloven de immigratie te stoppen maar daar komt niets van terecht.’ De zwarte, in het wit geklede jongen moet buiten voor het stemlokaal zijn identiteitspapieren tonen. Claude en de andere buurtgenoten kunnen gewoon doorlopen. Even later schuift ze aan bij haar broer, neef en nicht voor de zondagse lunch met kip in het familierestaurant.

Niemand van de disgenoten is van plan zijn stem vandaag uit te brengen. Ze gingen onlangs de straat op voor de Mars voor het Klimaat en die voor de Vrijheid, maar voor de Franse politiek komen ze de deur niet meer uit. Vele clichés gaan over tafel, waaronder het moedeloze ‘er verandert toch niets’. De jeugd stemt al helemaal niet, weten ze, die neemt liever via de sociale media het recht in eigen hand. Getuige de lopende rechtszaak tegen de jongeren die de tiener Mila, omdat ze op Instagram de islam had verguisd, honderdduizend haatberichten en doodsbedreigingen stuurden variërend van ‘vuile hoer’ tot ‘ik laat je afmaken à la Samuel Paty’.

Tafelgenoot Françoise is linksgeoriënteerd, maar de socialisten hebben tot haar onvrede de veiligheid noch de sociale ongelijkheid aangepakt. ‘Het lukt ze zelfs niet om samen met groen op te trekken bij de aankomende presidentsverkiezingen in 2022 om het op te nemen tegen Macron en Le Pen.’ Ze neigt naar het rechtspopulisme: ‘Le Pen moet het maar proberen.’ Het lunchgesprek en de wijn brengen Françoise in de stemming. Ze besluit alsnog te gaan stemmen en zal op verzoek van het stembureau zelfs optreden als observatrice bij het stemmen tellen vanavond.

Bij terugkeer is ze enthousiast, zij het meer over de gezellige avond op het stembureau dan over het resultaat: ‘Les Républicains hebben gewonnen, Macron is onderuit gegaan, links doet het aardig en Le Pen valt tegen. Met veertig procent opkomst zit onze wijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 34 procent.’ En o ja, ze heeft ‘groen’ gestemd.