Uit een Ferrari-rode helikopter die ineens verscheen in het luchtruim boven de periferie van Rome-Oost dwarrelde een regen van rode rozenblaadjes. Op de kerk hingen enorme plakkaten met het hoofd van ‘Oom Vittorio’, gelijk de paus zwevend boven de Sint Pieter en de Tiber, met de tekst: ‘Je hebt Rome veroverd, nu ga je het paradijs veroveren, ciao Oom Vittorio van Nunù, Loredana, Marco en Jaklin.’

Dit was de begrafenis van het hoofd van de Casamonica-clan die in Cinecittà werd gehouden. Oom Vittorio was tot dat moment wel een bekende van de politie en andere ingewijden, maar nog niet ‘de nieuwe padrino van Rome’ die hij door zijn hondsbrutale begrafenis is geworden. Hij heeft zichzelf in één keer op de kaart gezet, Oom Vittorio, en dat hij er niet meer persoonlijk van kan genieten is niet erg. Waar het om gaat is de boodschap: wíj maken hier de dienst uit, niet jullie zwakkelingen van de staat. De klerenkasten die de begrafenis van Oom Vittorio afschermden van ongewenste inmenging stuurden de politiepatrouilles weg met de mededeling: ‘Maak jullie geen zorgen, hier hebben wij de zaak onder controle.’ En dat is helemaal waar.

De maffia had tot nog toe geen grip op Rome. Van oudsher is er weliswaar van alles gebeurd dat het daglicht niet kan verdragen, maar dan toch meer op bestuurlijk, politiek en kerkelijk niveau. Met de muziek van The Godfather wordt een nieuwe realiteit van Rome bestendigd: de onderwereld heeft de bovenwereld in zijn macht.

Niet dat de begrafenis van Oom Vittorio nodig was om deze trieste realiteit aan het licht te brengen. Rome is, helaas, al een paar jaar een onbestuurde stad, of beter gezegd: een stad die wordt bestuurd door diegenen die er niet democratisch voor zijn gekozen. Alles – de openbare orde, de vluchtelingenstroom die Rome heeft overspoeld, de agressieve manier waarop mensen zich gedragen, de smerigheid op straat – wijst op criminaliteit en het recht van de sterkste. De staat heeft het verloren, in de hoofdstad van Italië. De begrafenis van Oom Vittorio, hoofd van de zigeunerclan van de Casamonica’s, is de lange neus die de georganiseerde misdaad trekt naar de staat.