Aan de tenlastelegging ligt het niet: ’s lands derde politieke partij – die Hitlers ideeën predikt en drie europarlementariërs in Brussel heeft – zou een moorddadige misdaadgroep zijn. Maar door vertragingstactieken van de verdediging – onder meer een staking van raadsmannen – lag het proces maanden stil en zit het nu nog steeds in de beginfase.

Niet één van de partijleiders verscheen in de rechtszaal. ‘Hun advocaat volstaat tot dusver; zo blijft grote aandacht uit en nemen zij afstand van de delicten’, zegt Ada Psarra van dagblad Efimerida ton Syntakton. De eerste kwestie, de moord op hiphopper Pavlos Fyssas, is nog in behandeling. ‘Hoewel hierna pas de opbouw als militante partij op de agenda staat, is de zaak-Fyssas daarvan hét voorbeeld: via trapsgewijze telefoontjes stuurde de leider de vechtploegen aan – het Führerprinzip, zoals hij het zelf noemde in pamfletten.’

Ontelbare malen verordonneerde Nikos Michaloliakos, chef van het eerste uur, klopjachten op immigranten, steekpartijen en een tiental moorden – dat bewijs is overvloedig. Maar de grondbeginselen, die de piramidevorm van de partij beschrijven, zijn ‘vervalst door justitie’, zei Michaloliakos.

Vorig jaar ranselden neonazi’s drie getuigen af nabij de rechtszaal. En nu, op zittingsdag 72, schreeuwt de advocaat van de Gouden Dageraad onophoudelijk naar een kroongetuige – zonder wie de moordenaar van Fyssas was ontkomen. Die Yiorgos Roupakias had al vlug bekend, maar sindsdien ontkent de partij iedere band met hem en wendt een ‘daad van een eenling’ voor. De vele foto’s van Roupakias met partijleden in vechttenue wuift de Gouden Dageraad weg – die noemt het proces ‘een nieuw Neurenberg’.

Onlangs duikelde Psarra’s krant een oude video op, van Roupakias’ nachtelijke inauguratie. Hij zweert trouw aan de partij, legt de ‘eed van de dood’ af en brengt de Hitlergroet. ‘Duizenden bladzijden telt het dossier van justitie’, zegt Psarra, ‘maar het bewijs dat de partij een criminele organisatie is, valt of staat met de kwestie-Fyssas. Alle 69 individuen worden schuldig bevonden, zoveel is zeker, maar gaan zij werkelijk de cel in? Een hoger beroep zorgt voor nog meer jaren vertraging. En ik betwijfel zeer of de rechters de partij daadwerkelijk als “misdaadgroep” durven te veroordelen.’

Mocht dat wél het geval zijn, dan zijn de neonazi’s slagvaardig: zodra de Gouden Dageraad verdwijnt, ziet de Nationale Dageraad het licht.