Het gaat om verhalen met maatschappelijke urgentie. Zowel ‘harde’ onderzoeksverhalen met data-analyses en Wob-procedures als langdurige reportages en reconstructies van de recente geschiedenis komen in aanmerking voor financiering.

Fonds 1877 staat open voor aanvragen van vaste medewerkers van De Groene Amsterdammer en andere (freelance) journalisten. Er is jaarlijks ten minste 150.000 euro beschikbaar. Het fonds betaalt niet, zoals in de journalistiek gebruikelijk is, per woord, maar vergoedt de tijd die in het onderzoek wordt gestoken. De artikelen zullen in De Groene Amsterdammer worden gepubliceerd, maar vanwege de grote tijdsinvestering en het belang van de projecten juicht Fonds 1877 samenwerking met en publicatie in andere media toe.

Het fonds wordt gevormd uit grote en kleine giften van de lezers van De Groene Amsterdammer en anderen. Bovendien heeft de Stichting Hartwig Foundation toegezegd dit initiatief de komende drie jaar ruimhartig te ondersteunen. De Groene Amsterdammer hoopt dat zich meer donateurs melden.

De Groene Amsterdammer publiceerde de afgelopen maanden al een aantal onderzoeksverhalen waarvoor de auteurs extra financiering ontvingen uit Fonds 1877. Zoals ‘Grote David tegen kleine Goliath’ door Frank Mulder, Eva Schram en Adriana Homolova over Nederland als grote speler in ISDS. Er werd hierbij samengewerkt met One World.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Groene-hoofdredacteur Xandra Schutte: schutte@groene.nl