‘De Groene Amsterdammer’ steunt actie #FreePressTurkey

Op de Internationale Dag van de Persvrijheid betuigen Nederlandse media na een initiatief van VPRO-programma Bureau Buitenland hun solidariteit met collega’s in Turkije.

De redactie van De Groene Amsterdammer ging op de foto met populaire hashtags als #JournalismIsNotacrime en riep op tot vrijlating van gevangen journalisten in Turkije, inmiddels meer dan 150.

Medium img 2160
De redactie van ‘De Groene Amsterdammer’ © Foto Casper Thomas

Na de mislukte couppoging van afgelopen jaar verslechterde de toch al benarde situatie nog verder. Journalisten werden onder de noodtoestand zonder proces gevangen gezet en tientallen oppositiemedia werden per decreet gesloten.

Wat kunnen betrokkenen collega’s nog meer doen?

Die Welt-correspondent Deniz Yücel, die sinds medio februari vastzit op riep via zijn advocaat op solidariteitsabonnementen te nemen op de laatste kranten die niet in handen zijn van de regering te nemen: Cumhuriyet, Evrensel en Birgün.

En journalisten kunnen natuurlijk helpen om verhalen van hun Turkse collega’s voor het voetlicht te brengen. Vanavond praten verschillende gasten tijdens het Festival van het Vrije Woord in Hilversum verder over de situatie in van de media in Turkije.