De Groene bespreekt de nominaties voor de Brusseprijs

De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De genomineerden voor de Brusseprijs 2015 worden in De Groene Amsterdammer besproken.

Medium brusseprijs
  • De jongens zijn dood van Fréderike Geerdink: een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije. Voor haar boek reisde Geerdink mee met smokkelaars. Tijdens de tocht moesten zij en haar gids zich schuil houden voor militairen. Lees meer.
  • Xandra Schutte schreef een recensie over El Rey: van jager tot prooi, over de van corruptie beschuldigde Roermondse VVD’er Jos van Rey. ‘Het boek van Hans Goossens en Theo Sniekers toont wat goede regiojournalistiek vermag: gedegen onderzoek, een overvloed aan saillante details en uitstekend gevoel voor de couleur locale.’ Lees meer.
  • In Giftig krediet: De onvermijdelijke ondergang van SNS Reaa_l beschrijven de journalisten Tom Kreling en Esther Rosenberg die _Werdegang van het prille begin tot het bittere eind. Volgens Koen Haegens behoort Giftig krediet ‘onmiskenbaar tot het populaire subgenre van het financiële drama.’ Lees meer.
  • Mocro maffia hangt aan elkaar van vetes, verraad en machtsveranderingen. ‘Laumans en Schrijver slagen er met hun toegankelijke, bijna thrillerachtige schrijfwijze in de lezer mee te nemen in de Amsterdamse straatwereld’, aldus Thomas Heerma van Voss. Lees meer.
  • Piet Gerbrandy over Het brilletje van Tsjechov: ‘Michel Krielaars schetst een ontluisterend beeld van Rusland waaraan je de indruk overhoudt dat het daar al eeuwen een troosteloze bende is, en dat dat voorlopig ook zo zal blijven.’ Lees meer.
  • In All Rise bespreekt Tjitske Lingsma uitvoerig alle aspecten die samenhangen met het Internationaal Strafhof. Volgens Anet Bleich komt wie geïnteresseerd is in de manier waarop het nog prille internationale strafrecht zich ontwikkelt, volop aan zijn trekken en zal de lezer het nadeel dat de juridische ins en outs nogal taaie kost zijn op de koop toe nemen. Lees meer.

De Brusseprijs wordt uitgereikt op 4 juni op de Avond van de Bijzondere Journalistiek, waarop ook het 25-jarig bestaan van het Fonds BJP wordt gevierd. Met bijdragen van onder anderen Geert Mak, Annejet van der Zijl, Frank Westerman en John Jansen van Galen. De presentatie is in handen van Stephan Sanders. Diezelfde avond wordt ook de Lira Correspondentenprijs – voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014 – uitgereikt aan Remco Andersen (de Volkskrant). Groene-medewerkster Monique Samuel kreeg de aanmoedigingsprijs voor de beste buitenlandcorrespondent tot dertig jaar.

Na afloop is er een borrel en muziek van deejays Vic van de Reijt en Ron Tebbens. Donderdagavond 4 juni, Concertzaal Tolhuistuin Amsterdam, Ontvangst vanaf 19.30 uur.

Aanvang programma 20.00 uur, toegang is gratis. Aanmelden kan voor 27 mei via fonds@fondsbjp.nl o.v.v. ‘Avond van de Bijzondere Journalistiek’