Kaarten via www.idfa.nl/de-groene-amsterdammer

Programma

ISIS, Deserters Speak Out

Thomas Dandois, Frankrijk, 53 minuten

Vanuit Turkije worden IS-strijders die willen deserteren, geholpen om te vluchten. Ze spreken anoniem maar openhartig over hun motieven voor de strijd en de desillusie die volgde.

Dugma - The Button

Paul Refsdal, Noorwegen, 58 minuten

Abu Qaswara en Abu Basir al-Britani hebben zich als vrijwilliger aangemeld bij Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaida. Beiden zijn bereid hun leven te geven voor de jihad. In intieme, soms schilderachtige beelden ontstijgen ze het cliché van de nihilistische zelfmoordterrorist en worden ze mensen van vlees en bloed.

China’s van Goghs

Haibo Yu, China/Nederland, 81 minuten

Een Chinese kopieerkunstenaar voelt een diepe band met Van Gogh en reist af naar Amsterdam om er op zoek te gaan naar de ziel van zijn eigen werk.

House for Sale

Emanuel Giraldo, Cuba/Colombia, 13 minuten

Drieluik over Cubanen die hun huis aanprijzen, nadat (ver)kopen meer dan vijftig jaar lang was verboden in de socialistische staat van Castro. Bij de rondleiding voert niet het vastgoed maar de levensgeschiedenis van iedere bewoner de boventoon.

The Challenge

Yuri Ancarani, Italië/Frankrijk, 69 minuten

Een mannenweekend in de woestijn van Qatar. Dat is PlayStation spelen in de bedoeïenentent en SUV-races over de zandduinen, maar ook de vierduizend jaar oude traditie van de valkenjacht, die bij de jonge elite nog altijd zeer hoog in aanzien staat.

How to Meet a Mermaid

Coco Scrijber, Nederland/Denemarken/België, 91 minuten

In oktober 2000 overleed Lex, de broer van regisseur Coco Schrijber, tijdens een duikvakantie in Egypte. In een persoonlijke zoektocht verwerkt ze zijn geschiedenis samen met enkele andere verhalen tot een essayistische bespiegeling over de schoonheid en de verwoestende kracht van de oceaan.

Those Who Jump

Estephan Wagner, Denemarken, 90 minuten

Een blik van binnenuit op het keiharde bestaan van een groep Afrikaanse migranten die op een berg in Noord-Marokko hun kans afwachten om Europa binnen te komen. Ze hebben hun hoop gevestigd op de Spaanse enclave Melilla, afgeschermd met een hoog hek dat intensief wordt bewaakt door camera’s en politie.

The Last Laugh

Ferne Pearlstein, Verenigde Staten, 89 minuten

Mag je eigenlijk lachen om grappen over concentratiekampen? Of om moppen over 9/11, pedofilie, ‘negers’ of de islam? Wie mag daar wél en wie zeker niet moppen over tappen? Diverse vooraanstaande komedieschrijvers, -producenten en komieken én Auschwitz-overlevenden, beoordelen welke grap geslaagd is en welke alle grenzen te buiten gaan.


Plaats: Amsterdam, Pathé De Munt

Kosten: 48,-.

Kaartverkoop start vrijdag 21 oktober, voor Vrienden van IDFA op donderdag 20 oktober.
Kaarten via www.idfa.nl/de-groene-amsterdammer