De Groene Amsterdammer-dag op IDFA gaat door! Bekijk op de site van het IDFA* de aangepaste maatregelen*.

Voor alle liefhebbers organiseren we op zaterdag 27 november in DeLaMar Theater De Groene Amsterdammer-dag, waarop zes door de redactie geselecteerde documentaires worden vertoond. Een dagvullend programma: zes films die op het festival in première gaan – begeleid door interviews en inleidingen.

Programma

  • Les enfants terribles, Ahmet Necdet Çupur, 2021
  • The Gig Is Up, Shannon Walsh, 2021
  • Courage, Aliaksei Paluyan, 2021
  • A Night of Knowing Nothing, Payal Kapadia, 2021
  • Housewitz, Oeke Hoogendijk, 2021
  • Name of the Game, Håvard Bustnes, 2021

Tickets

Zaterdag 27 november van 10.00 tot 22.30 uur.
DeLaMar Theater, Mary Dresselhuys Zaal. Kaartjes kosten € 52,50.
Bestel uw tickets

Les enfants terribles


Frankrijk, Turkije, Duitsland – 2021 – Ahmet Necdet Çupur – 93 min.
In een Turks dorp gaat Zeynep, het zusje van de filmmaker, gebukt onder een streng traditionele opvoeding. Ze werkt in een textielfabriek, maar droomt ervan te studeren. Haar broers zoeken ook naar vrijheid. Een aangrijpende film over een nieuwe generatie die zich niet bij de wet van de autoritaire vader wil neerleggen. Speciale Juryprijs op Visions du Réel.

The Gig Is Up


Canada, Frankrijk – 2021 – Shannon Walsh – 90 min.
Ze zijn Uber-chauffeur, Deliveroo-bezorger, klusser voor TaskRabbit, of ze voeren online taken uit om algoritmes van menselijke kennis te voorzien. De ‘gig workers’ in deze rijke film, die heen en weer schiet tussen de Verenigde Staten, Frankrijk, Nigeria en China, proberen als kleine zelfstandigen voor grote online platforms de kost bij elkaar te scharrelen. Een indrukwekkend commentaar op het platformkapitalisme.

Courage


Duitsland, Belarus – 2021 – Aliaksei Paluyan – 90 min.
Augustus 2020, Belarus. Aleksandr Loekasjenko wordt voor de zesde maal uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Massaal demonstreren mensen tegen zijn ongeloofwaardige overwinning. Pavel, Denis en Maryna van het Belarus Free Theatre in Minsk besluiten dat ze hun stem niet alleen op het toneel maar ook op straat willen laten horen. Een fraai portret van moedige betogers die hun vrijheid in de waagschaal stellen.

A Night of Knowing Nothing


Frankrijk, India – 2021 – Payal Kapadia – 97 min.
Een Indiase filmstudent schrijft brieven aan haar verboden liefde. Haar pijn, dromen en observaties over het verhardende politieke klimaat zijn exemplarisch voor die van veel medestudenten. Materiaal dat in het hele land is gefilmd – soms van alledaagse, intieme momenten of uitgelaten feesten, maar ook van vurige demonstraties en confrontaties met de politie – is op intuïtieve wijze gemonteerd. Feit en fictie vloeien samen in deze in Cannes bekroonde film.

Housewitz


Nederland – 2021 – Oeke Hoogendijk – 69 min.
Lous, de moeder van filmmaker Oeke Hoogendijk, is al tientallen jaren haar huis niet meer uit geweest. Wat op het eerste gezicht gewone beelden lijken van een oudere vrouw in een woonkamer die televisie kijkt met haar kat, verandert geleidelijk in een portret van een vrouw die dagelijks moet leven met huisgenoot Holocaust. Bij Lous gaan sardonische humor en onpeilbaar verdriet hand in hand, wat de film des te hartverscheurender maakt.

Name of the Game


Noorwegen – 2021 – Håvard Bustnes – 101 min.
De Noorse sociaal-democraat Trond Giske gold jarenlang als gedoodverfd premier, totdat beschuldigingen van seksueel grens-overschrijdend gedrag en aanranding hem ten val brachten. Giske, inmiddels in de vijftig, laat het er niet bij zitten: met een zelf opgeknapte, rood geverfde caravan trekt hij het land in om kiezers ervan te overtuigen dat hij een comeback verdient. Een politiek drama dat tot denken aanzet omdat Giske zelf doelwit van een machtsspel is geworden.


IDFA Groene-dag

Zaterdag 27 november van 10.00 tot 22.30 uur.
DeLaMar Theater, Mary Dresselhuys Zaal. Kaartjes kosten € 52,50.
Bestel uw tickets