De Groenen worstelen met ‘Nader-trauma’

New York – Als het in de Verenigde Staten over ‘derde partijen’ gaat, momenteel de Libertarian Party en de Green Party, vallen meteen de namen van Ross Perot en Ralph Nader.

Perots kandidatuur zou namelijk in 1992 de herverkiezing van George Bush sr. hebben verstoord, terwijl die van Nader in 2000 Al Gore het presidentschap zou hebben gekost.

Nu de onvrede over de twee grote partijen en hun presidentskandidaten groter lijkt dan ooit zijn derde partijen weer onderwerp van debat, en dan vooral aan Democratische zijde. Hadden Nader-aanhangers ‘gewoon’ op Gore gestemd, zo wordt geredeneerd, dan was Bush geen president geweest, wat Nader dus impliciet schuldig maakt aan bijvoorbeeld de oorlog in Irak.

Op die argumenten valt uiteraard een hoop aan te merken. Bijvoorbeeld dat de oorlog in Irak ook door een meerderheid van Democraten werd goedgekeurd, of dat Gore simpelweg meer mensen had moeten overtuigen, bijvoorbeeld onder de 49,7 procent van het electoraat dat helemaal niet stemde dat jaar.

Nu waarschuwen de aanhangers van Hillary Clinton progressieven dat een stem op Jill Stein van de Green Party in feite een stem is op Donald Trump, terwijl Stein zelf, die in de peilingen tussen de twee en drie procent staat, de retorische vraag wordt voorhouden: wil je echt de nieuwe Nader worden?

Glenn Greenwald, oprichter van het journalistieke webmagazine The Intercept, nam het onlangs op voor Stein en haar Green Party. In een interview met Al Jazeera verklaarde hij dat hij het Green Party-platform veel beter vindt dan dat van de Democraten. Maar hij had ook kritiek op Stein: waarom niet eerst een nationale partij bouwen, met stevige lokale wortels, in plaats van elke vier jaar deelnemen aan presidentsverkiezingen die je vervolgens toch niet wint omdat bijna niemand je kent en de media nauwelijks aandacht aan je besteden? ‘Zo word je nooit een partij die effectief linkse ideeën bevordert.’

Jill Stein reageerde verbeten. Ze hield Greenwald voor dat de Green Party verspreid door het land al honderden gekozen vertegenwoordigers heeft, hoewel niet in het Congres. Dat laatste heeft volgens haar alles te maken met het feit dat de media alleen aandacht besteden aan Democraten en Republikeinen. ‘De enige manier om media-aandacht te krijgen is door deel te nemen aan de presidentiële verkiezingen.’ Daarop deed Greenwald iets waarvan je hoopt dat mensen het vaker doen in een debat. Hij zei: daar heb je een goed punt.