Paramaribo – In de haven van Paramaribo werd op 8 januari 2344,5 kilo cocaïne onderschept. De drugs zat verstopt tussen zakken rijst van het Surinaams rijstbedrijf Nivash en had ‘Europa’ als voorgenomen bestemming. Over welk land het precies gaat wil de Surinaamse politie vooralsnog niet kwijt. Volgens waarnemend politiechef Roberto Prade is de eerste grote drugsvangst van het jaar meteen ook ‘de grootste drugsvangst ooit voor Suriname’. De straatwaarde van de drugs wordt op meer dan 120 miljoen dollar geschat (105 miljoen euro).

Al vrij snel werd Nitender Oemrawsingh, eigenaar van Nivash, samen met een douaneambtenaar opgepakt voor verhoor. Wegens gebrek aan bewijs liet de politie de twee verdachten weer gaan. Twee dagen later, op 14 januari, werd het lijk van Oemrawsingh door de Guyanese politie gevonden op een strand in Guyana. De Surinaamse ondernemer was geliquideerd met een enkele kogel door het hoofd. De Guyanese politie meldt dat Oemrawsingh is overleden aan de gevolgen van shock, bloedverlies en hersenbeschadiging. Dat duidt op een stevige afranseling voor het finale schot werd gelost.

In Suriname gaat het gerucht dat Oemrawsingh, die eerder al was opgepakt voor het schenden van de Wet verdovende middelen, gevoelige informatie zou willen delen met de politie en uit voorzorg uit de weg moest worden geruimd. Maar de politie houdt de lippen stijf op elkaar ‘in belang van het onderzoek’. Twee weken na de drugsvondst zijn er volgens de nieuwssite StarNieuws negen verdachten ingerekend, onder anderen een bedrijfsleider, ambtenaren van de ministeries van Handel, Industrie & Toerisme en Landbouw, Veeteelt en Visserij, een vrachtwagenchauffeur en een douaneambtenaar.

Door de megadrugsvangst onderstreept Suriname zijn reputatie van ‘narcostaat’. Eind februari 2018 werd de befaamde narco-sub door de Amerikaanse Counter Terrorism Intelligence Unit ontdekt in het zuidwesten van Paramaribo. De drugsduikboot zou op het punt staan 700 kilo cocaïne naar Spanje of Afrika te vervoeren. Alleen al in maart, april en mei van vorig jaar onderschepte de Surinaamse politie 600 kilo cocaïne en 528 kilo marihuana. In de haven en op het vliegveld werden vorig voorjaar drugsvangsten gedaan door de Surinaamse politie en ook in het buitenland werden vorig jaar honderden kilo’s drugs uit Suriname onderschept.

In maart 2018 schreef het narcoticabureau incsr van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een rapport: ‘De regering van Suriname is officieel gekant tegen illegale drugshandel, maar er is weinig politieke wil om een krachtige handhaving na te streven.’

De cocaïne is samen met drugs uit eerdere (kleine) onderscheppingen op 17 januari onder toeziend oog van het OM en de pers verbrand.