Op 10 december 2010 beweerde de woordvoerder van president Calderón dat Moreno was omgekomen bij een confrontatie met de federale politie. Het was helemaal zeker, alleen kon hij het niet bewijzen, want het lichaam was helaas spoorloos verdwenen.

Dit gebeurde wel vaker in de dagen van Calderón. Neem Heriberto Lazcano, de leider van Los Zetas, wiens lichaam in 2012 door zijn kompanen uit een lijkenhuis zou zijn gestolen. Lazcano was ook al eens in 2007 én in 2011 doodgeschoten.

Nazario Moreno was een van de stichters van de Tempeliers, een afscheiding van de Familie, en de ‘geestelijk leider’ van de criminele organisatie die jarenlang de staat Michoacán domineerde tot de bende begin dit jaar door burgermilities werd verdreven. Moreno beschouwde zichzelf als een evangelist en beloofde zijn aanhangers niets minder dan het paradijs. Het evangelie dat hij predikte, ook in pamfletten, was een bizarre mengeling van fundamentalistische christelijke, joodse en islamitische teksten.

Misschien was de oorzaak van zijn messianisme de metalen plaat in zijn schedel, jaren geleden aangebracht na een auto-ongeluk. Zeker is dat hij trots was op zijn bijnaam El Más Loco, De Grootste Gek. Een godsdienstwaanzinnige, zoals er meer rondlopen in de top van de Tempeliers. Toen ze nog deel uitmaakten van de Familie hadden ze al de gewoonte bijbelteksten op de lichamen van hun slachtoffers achter te laten. Hun moorden verrichtten zij, naar eigen zeggen, in naam van de ‘Goddelijke Gerechtigheid’. Het hitteam van een andere leider noemt zich De Twaalf Apostelen.

Zijn eerste dood en de verdwijning van zijn lichaam maakten een mythe van de drugsbaas. Zijn aanhangers bouwden zelfs een tempeltje voor hem om hem te aanbidden in de gedaante van een gipsen beeld uitgedost als een klassieke Tempelier.

De laatste maanden kwamen er herhaaldelijk meldingen van mensen die De Grootste Gek levend en wel hadden gezien. De inwoners van Apatzingán wisten al lang dat hij daar gewoon rondliep. Er stond een beloning van bijna twee miljoen euro op zijn hoofd, maar dat overtuigde niemand hem aan te geven. Hij werd uiteindelijk opgespoord tijdens een etentje voor zijn 44ste verjaardag.

In Mexico sterf je maar twee keer, zou je met een variant op James Bond kunnen zeggen. De begrafenisonderneming Apatzingán werd direct omsingeld door meer dan 150 soldaten en federale agenten compleet met pantserwagens. Het leger hoopte zo te voorkomen dat nadat de leider der Tempeliers voor de tweede keer was doodgeschoten, zijn lijk ook voor de tweede keer zou verdwijnen.