Rome - Silvio Berlusconi wordt sterker van tegenspoed, zegt hij altijd. Dan zou hij nu zo zoetjesaan onoverwinnelijk moeten worden.

Niets loopt zoals het moet. Zelfs het op tijd indienen van de lijst voor de regionale verkiezingen op 28 en 29 maart bleek al te veel gevraagd van Berlusconi’s partij PdL (Popolo della Libertà, Volk van de Vrijheid). Waarom weet niemand, maar een feit is dat de lijst van de PdL voor de regio Lazio afgelopen zaterdag niet voor 12.00 uur op het stembureau lag, zoals voorgeschreven door de wet.

Het is tekenend voor de chaos en ruzie binnen Berlusconi’s partij. De haaien ruiken bloed en cirkelen in steeds kleinere kringetjes rond hun verzwakte leider. Het schandaal van de wederopbouw van de aardbeving van l'Aquila, wat een dekmantel blijkt te zijn geweest voor enorme bouwspeculaties, werd meteen gevolgd door een ander schandaal dat een fraude van 365 miljoen aan de Italiaanse fiscus aan het licht heeft gebracht.

Het spel ‘creatief omgaan met de btw’ was gebaseerd op een fake-constructie van telefoonmaatschappijen waarbij een senator van Berlusconi’s partij betrokken was. Senator Nicola di Girolamo blijkt via stembedrog direct door de Calabrese poot van de maffia, de ‘ndrangheta, in de regering-Berlusconi te zijn gewerkt.

Niemand wist ervan, niemand heeft het gemerkt, niemand kende senator Di Girolamo. De indruk ontstaat dat binnen Berlusconi’s partij niemand meer weet wie wat doet, wie de leiding heeft en wat het programma is. Zijn governo del fare ('de regering van het doen’) lijkt zo langzamerhand op het huishouden van Jan Steen.

En dat ruiken de haaien van de postfascistische partij die is opgegaan in de PdL, maar zich nooit hebben gevonden in hun ondergeschikte rol. Er wordt gekonkeld en geroddeld, tweede mannen zien hun kans schoon, mini-allianties worden alvast gesloten voor het geval dat. Vooral Gianfranco Fini, de postfascistische voorzitter van het parlement, popelt om Berlusconi’s rol als leider over te nemen.

De X-factor, Berlusconi’s torenhoge populariteit onder het volk, zal eind maart opnieuw worden gemeten met de regionale verkiezingen. Als weer blijkt dat hij de meest geliefde is, gaan er koppen rollen, heeft de 73-jarige premier al in het vooruitzicht gesteld.

De grote vraag is alleen hoe hij de datum van 28/29 maart zonder verdere kleerscheuren moet halen. Een schandaal per week, afgewisseld met processen, en ook nog de echtscheiding van de eeuw met Veronica in het verschiet. Van tegenslag wordt Berlusconi sterker, maar wanneer is sprake van een overdosis?