Volgens dagblad El Tiempo worden minderjarige vrouwen uit andere delen van Colombia gedwongen als prostituee te werken in Segovia. Het stadje is een mijnwerkerscentrum waar op grote schaal legaal en illegaal goud wordt gewonnen. De guerrilla en goed georganiseerde criminele bendes strijden er om de macht.

Nadat burgemeester Alexis op sociale media in Colombia onder vuur was komen te liggen, zag hij zich genoodzaakt zichzelf tijdens een radio-interview te verdedigen. Met zijn opmerking had hij niet bedoeld dat Segovia bewoond wordt door losbandige vrouwen; hij had willen zeggen dat de vrouwen in Segovia caliente zijn, oftewel heet, vanwege het klimaat in de regio. Inderdaad zakt de temperatuur in Segovia bijna nooit onder de dertig graden.

De burgemeester borduurde nog even voort op zijn opmerkingen tijdens het radio-interview, maar dat had hij beter niet kunnen doen. ‘Wat ik probeerde te zeggen is dat je vrouwen in Segovia niet hoeft te betalen, want wij, de mannen, zijn cachones.’ Cachon is een moeilijk te vertalen woord dat ongeveer betekent: iemand die zijn vrouw met andere mannen het bed in laat duiken.

Volgens Alexis betekent het werkwoord cachonear in Segovia en omgeving echter zoiets als een vrouw het hof maken zonder haar te zeggen dat je haar gaat betalen om de liefde met haar te bedrijven, of ervoor zorgen dat een vrouw verliefd op je wordt, dat een vrouw voelt dat ze iets bijzonders is, ‘haar met duizend woorden zeggen hoe mooi ze is’.

Volgens Alexis heeft de journalist uit Bogotá die hem van seksisme betichtte er kortom geen idee van hoe de lokale versiercultuur in Segovia functioneert, omdat deze ‘niet langer dan vijftien minuten’ in Segovia is geweest. En wat betreft het onderzoek van El Tiempo naar georganiseerde (kinder)prostitutie in zijn regio: daar klopt niets van, prostitutie komt in Segovia niet voor. Zegt de burgemeester.