Boedapest - ‘Kan de Hongaarse politiek misschien even vijf seconden stoppen?’ vroeg een Hongaarse journalist zich vorige week af. Na jaren waarin de politieke discussies in de cafés van Boedapest vrijwel volledig over Viktor Orbán gingen, heeft de oppositie zich eindelijk opgewerkt tot hét onderwerp van gesprek. Een regenboogcoalitie van partijen organiseerde een voorverkiezing waarin de Hongaren bepalen wie van vijf uiteenlopende oppositieleiders Orbán in 2022 zal uitdagen.

De uitslag van de eerste ronde kwam echter als een verrassing: Klára Dobrev, politicus van de linkse partij DK en de vrouw van oud-premier Ferenc Gyurcsány, won met zo’n 35 procent van de stemmen. Dat maakte alles meteen ingewikkeld, want bij de rest van de Hongaren is Dobrev juist het minst populair, en ze is verreweg het makkelijkste doelwit voor lasterlijke regeringscampagnes, vanwege een oud schandaal rond haar echtgenoot. De nummers twee en drie, de linkse burgemeester van Boedapest Gergely Karácsony respectievelijk de rechtse onafhankelijke kandidaat Márki-Zay, maakten daarom meteen bekend dat er maar een van hen verder zou gaan – om ook hun kiezers te bundelen.

Alleen: Karácsony vond dat Márki-Zay uit de race moest stappen, en vice versa. Na dagen onderhandelen besloten beide kandidaten om zich tot een politiek onderzoeksbureau te wenden. Maar het ene onderzoeksbureau stelde dat Karácsony verreweg de grootste kans maakte, terwijl het onderzoeksbureau dat door de beweging van Márki-Zay was benaderd stelde dat zíjn vooruitzichten de beste waren. Net toen de sfeer op een dieptepunt leek te komen, sloeg die om: ineens werd bekend dat Karácsony en Márki-Zay elkaar politiek omarmd hadden en ‘samen’ zouden meedoen met de volgende ronde, hun namen zij aan zij als één mogelijkheid op het biljet.

Een mooi idee, maar het werd afgeschoten: dat is tegen de regels, er kan er maar één de baas zijn. Een dag later werd bekend dat geen van beiden meer bereid was om uit de race stappen. Dat zou de kans van Klára Dobrev om te winnen enorm vergroten – en daarmee de kansen van Orbán volgend jaar. Dat is in het belang van geen van beiden, die tot het allerlaatst leken te wachten tot hun opponent zich misschien tóch zou terugtrekken. En de politicus met de sterkste zenuwen bleek uiteindelijk Márki-Zay: op het nippertje trok Káracsony zich terug. Eind deze week eindigt de saga en zal bekend zijn wie Orbáns uitdager wordt.