De must-sees van Idfa 2022 volgens de redactie van De Groene Amsterdammer, te zien in Internationaal Theater Amsterdam, Rabozaal. Bekijk in een dagvullend programma deze selectie van zes meeslepende documentaires over onder andere de opioïdeverslaving in de VS, repressie in Rusland, de zoektocht van het Stedelijk Museum naar diversiteit en mijmeringen van Nobelprijs-winnares Annie Ernaux over het verglijden van de tijd. Inclusief drie pauzes gedurende de dag: van 12.10u tot 13.05u, van 15.52u tot 16.15u en van 17.48u tot 19.10u.

Tickets

Zaterdag 19 november van 10.00 tot 22.05 uur.
Internationaal Theater Amsterdam, Rabozaal

Kaartjes kosten 55 euro per stuk Bestel uw tickets

All the Beauty and the Bloodshed


filmstill ‘All the Beauty and the Bloodshed’ van Laura Poitras

Verenigde Staten – 2022 - Laura Poitras – 122 min
Nan Goldin werd beroemd met intieme, vaak heftige foto’s van subculturen waar ze zelf deel van uitmaakte. Nu strijdt ze tegen de familie Sackler, die een fortuin verwierf met de verslavende pijnstiller OxyContin. Goldin spreekt uit ervaring. Na een operatie raakte ze meteen verslaafd. Oscar-winnaar Laura Poitras (Citizenfour) verweeft het persoonlijke verhaal van Goldin met haar foto’s en protestacties. Een bewogen film over liefde en pijn.

Merkel


filmstill ‘Merkel’ van Eva Weber

Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland – 2022 - Eva Weber - 97 min
Vier Amerikaanse presidenten, een vluchtelingencrisis en spanning tussen Duitsland en Rusland: Angela Merkel hield zich zestien jaar staande op het wereldtoneel. Merkel blikt terug op haar werk en de jonge jaren die haar vormden. Na een benauwende jeugd in de DDR en een studie natuurkunde begaf zij zich in de politiek. Een vrouw binnen een mannenbolwerk, die exact denken met wijsheid en humor combineerde.

The Super 8 Years


filmstill ‘The Super 8 Years’ van Annie Ernaux, David Ernaux-Briot

Frankrijk – 2022 - Annie Ernaux, David Ernaux-Briot - 60 min
In 1972 kochten schrijver Annie Ernaux (Nobelprijs voor literatuur 2022) en haar man Philippe Ernaux een super 8-camera. Het decennium daarna legde hij het gezinsleven met hun twee zoontjes vast als in een bewegend fotoalbum: de verre reizen en intieme momenten. Annie reflecteert in een poëtische voice-over op de verhalen die in de marges van de beelden verteld worden, of zelfs daar voorbij.

The New Greatness Case


Finland, Noorwegen, Kroatië – 2022 - Anna Shishova - 93 min
Het is maart 2018 als het leven van de Russische tiener Anya in één klap verandert. Samen met negen andere jongeren wordt ze gearresteerd op verdenking van het vormen van een extremistische groep die de overheid omver zou willen werpen. Ondertussen transformeert Anya’s moeder zich tot activist, vechtend tegen een politiek systeem dat geen instrument schuwt om elke vorm van dissidentie in de kiem te smoren.

White Balls on Walls


filmstill ‘White Balls on Walls’ van Sarah Vos

Nederland – 2022 - Sarah Vos - 90 min
In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen, was zo’n negentig procent van de kunst in het Stedelijk Museum Amsterdam gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. Maar dat is simpeler gezegd dan gedaan. Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met bezoekers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemen?

Free Money


filmstill ‘Free Money’ van Lauren DeFilippo, Sam Soko

Verenigde Staten, Kenia – 2022 - Lauren DeFilippo, Sam Soko - 77 min
GiveDirectly is een van de snelst groeiende non-profitorganisaties ter wereld. De organisatie biedt een universeel basisinkomen aan inwoners van enkele van de armste dorpen op aarde. Twaalf jaar lang zullen de inwoners van Kogutu in Kenia elke maand 22 dollar krijgen. De film legt de ruimte bloot tussen het idealisme in de glazen kantoren van Manhattan en de weerbarstige praktijk in het Keniaanse dorp.