Dublin – Groot was de blijdschap bij supporters van Sinn Féin in de hal waar zondag de stemmen werden geteld voor het noordwesten van de hoofdstad Dublin. Hun kandidaat, de 62-jarige Dessie Ellis, had liefst 45 procent van de stemmen gehaald. Elders in het land scoorden de ‘Shinners’ ook goed. Ellis, een voormalig ira-lid dat in de jaren tachtig waarschijnlijk betrokken was bij terreuraanslagen in Londen, kon de verleiding niet weerstaan om mee te zingen met het strijdlied dat honderd jaar geleden, tijdens de strijd om de onafhankelijkheid, regelmatig te horen was op het groene eiland.

‘Kom tevoorschijn, jullie Black & Tans’, klonk het in het Gaelic, ‘kom tevoorschijn en vecht als een man/ Laat je vrouw zien hoe je je medailles heb veroverd daar in Vlaanderen/ Vertel hun hoe je in paniek op de vlucht bent geslagen voor de ira/ Uit de groene en mooie lanen van Killishandra.’ Het controversiële lied is een referentie naar door de Ieren zo gehate ‘Black’ en ‘Tans’, Britse veteranen van de Eerste Wereldoorlog die naar Ierland werden gestuurd om daar de opstand tegen de Britse bezetter keihard neer te slaan. Het brute geweld kon de onafhankelijkheid niet tegenhouden.

De onafhankelijkheid, minus de zes noordelijke provincies, was te danken aan Sinn Féin, de Ierse partij die in 1905 was opgericht. Een van haar bekendste politici was Constance Markievicz, de nobele suffragette over wie William Butler Yeats jaren later een lyrisch gedicht zou schrijven. Bij de verkiezingen van 1918 behaalde Sinn Féin de overgrote meerderheid van de stemmen. Markievicz werd als eerste vrouw verkozen voor het Britse Lagerhuis, maar conform haar beleid bezette Sinn Féin haar zetel niet. De Ierse partij weigert immers de eed af te leggen aan een vreemde bezettingsmacht. Nog steeds.

Een eeuw na deze zege kwamen kopstukken van Sinn Féin bijeen in het oude landhuis van de groene gravin, Lissadell House in graafschap Sligo. Een van de sprekers was de huidige leider van Sinn Féin, Mary Lou McDonald. ‘Wat zou ze zeggen over de schande dat er daklozen in de portieken van Dublin liggen?’ sprak ze, zowel in het Engels als het Gaelic. ‘Over de schade van burgers die op koude avonden rijen vormen voor gaarkeukens? Over de aanhoudende tweedeling van ons land?’ Op deze retorische vragen heeft een kwart van de Ieren nu een antwoord gegeven door op McDonalds partij te stemmen.