Zo moest een kunstenaar zijn, vond hij: geen bohémien, maar juist een nuchtere intellectueel die de rijkheid van de taal gebruikt om creatieve gedachten te uiten. Gebeitelde zinnen die een waarheid ontsluiten die massief als een rots is en poëtisch als een net ontloken bloem.
Toen ik later af en toe iets van Belle las, deed ik dat altijd met in het achterhoofd: wat zag mijn vader in haar en waarin lijkt zij op mijn moeder? Want uiteindelijk was mijn vader hartstochtelijk verliefd op mijn moeder geworden.
Over de overeenkomsten tussen Belle en mijn moeder kan ik kort zijn: zij waren beiden vrouw. Meer niet.
Wat mijn vader in Belle zag, begrijp ik dan ook maar een beetje. Of ze mooi was, weet ik niet. Vermoedelijk wel, gezien de vele beroemdheden die avances maakten.
Ze was onmiskenbaar intelligent; intelligenter vermoedelijk dan haar minnaars. Ze was een fraai product van de Verlichting; wanneer je haar leest, heb je voortdurend het gevoel met haar te converseren. Daarmee bedoel ik dit: ze heeft gelijk, maar je zou iets willen tegenwerpen of aanvullen. Ze is inderdaad een ideale vrouw - en toch is er iets met haar waarop ik niet de hand kan leggen. Iets wat me niet bevalt. Of laat ik het anders zeggen: ik zou een goede vriend van haar kunnen wezen, maar het zou geen vrouw voor mij zijn. (In tegenstelling bijvoorbeeld tot Simone de Beauvoir, of Virginia Woolf.)
Belle is me misschien wel te slim. Zij lijdt aan autistische intelligentie, lijkt het wel. Ik kan niet zeggen dat je geen hartstocht in haar brieven kunt vinden - ik heb vooral haar brieven gelezen, die trouwens meesterlijk zijn - maar er ontbeert iets wat ik in vrouwen soms wel zoek: zich in iets kunnen verliezen.
Als ik Belle lees - en dat doe ik overigens met steeds groter genoegen - denk ik voortdurend: wat zou ze met mij moeten? Ik voeg niets aan haar leven toe.
Ik zie haar dan ook als vriend, en niet als vriendin. Ze is geen gelijke - ze staat boven mij. Ik heb voortdurend mijn pet in de hand als ik met haar geconfronteerd word.
Dat heb ik met Simone de Beauvoir helemaal niet.
Met Simone maak ik bij wijze van spreken ruzie over Sartre: ‘Luister niet naar hem, Simone. Luister naar mij! Met mij is het leven veel fijner! Met mij kun je ook goed praten, hoor!’ Niet lang geleden verscheen er een foto van Simone: naakt, van achteren genomen. Wat een lekkere billen! Met Simone maak je een avontuur mee, met Belle blijf je toch in de salon zitten musiceren.
Ik vraag het me vaak af: is er nu een vrouw, een schrijfster, een politica, met wie ik een verhouding zou willen hebben - op grond van haar werk?
Ik zie wel ‘Belles’ maar eigenlijk weinig Simones. In Nederland zie ik het helemaal niet, terwijl de emancipatie hier toch vrolijk heeft huisgehouden.
Toen ik met enkele vrienden het spel speelde: met welke vrouwelijke intellectuele, ongeacht haar uiterlijk, zou je om haar persoonlijkheid, een verhouding willen hebben, eindigden we eigenlijk niet met een naam, maar met een discussie over wie of wat nu eigenlijk een intellectuele was. We kwamen niet verder dan Renate Rubinstein, maar die mocht niet meedoen, want die was al dood en die heb ik nog zelf gekend.
Weet u wie de enige was die wij uiteindelijk verkozen?
Clairy Polak.