Om een Franse militaire actie te voorkomen, vergaderen Mali, Algerije, Mauritanië, Niger, Tsjaad en Libië al wekenlang. Algerijë en Mauritanië willen de voormalige Algerijnse rebellen hard aanpakken en zeker niet uitbetalen. Mali wil traditiegetrouw liever onderhandelen: Bamako vreest voor een herhaling van de Frans-Mauritaanse actie in juli, die uitliep op de dood van een 81-jarige Franse gijzelaar. Afgelopen maand leidden lange onderhandelingen tot de vrijlating van Spaanse gijzelaars. Maar de inspraak van Mali is piepklein, ook al houden de kidnappers zich binnen hun grenzen op. De reeks van ontvoeringen van het afgelopen jaar bewijzen dat losgeld betalen de Al Qaida-cel actiever maakt. Bovendien verdenken de andere landen Mali ervan dat het Al Qaida liever niet boos maakt. Daarbij komt dat invloedrijke Toeareg in het noorden van Mali bij zo'n offensief inkomsten zouden verliezen. Zij helpen de Al Qaida-strijders met hun gijzelingen, hun drugstransporten en mensensmokkel. Ze leveren chauffeurs, brengen fourage of innen simpelweg belasting. Als Bamako deze inkomsten weghaalt, krijgt het te maken met een heel ontevreden regio.
Maar Frankrijk staat in de nek van Mali te blazen. Franse troepen en spionagevliegtuigen staan paraat in buurlanden Burkina Faso en Niger. Mauritaanse troepen zijn op instigatie van Frankrijk zelfs al actief in de Malinese woestijn, en er hebben al gevechten plaatsgevonden. Ook Algerije staat klaar, al is het maar om te voorkomen dat oud-kolonisator Frankrijk zich zo dicht bij de Algerijnse grens gaat ingrijpen. De VS - die Mali millitair adviseren en materieel toestoppen - hebben weer een ander belang. De Amerikanen willen geen ontevreden moslims in Afrika kweken door met groot materieel uit te rukken.
Rest nog het probleem van de gijzelaars. Volgens de VS en de EU is er maar een oplossing: geen losgeld betalen. Wie gegijzeld wordt, is eigenlijk al dood. Dat is de enige manier om de vicieuze cirkel van gijzelingen waarin de regio nu al twee jaar zit, te doorbreken. Maar Sarkozy zal dit nooit pikken.