Rome – Oud-premier Massimo D’Alema (72), bijgenaamd ‘Baffetto’ (‘Snorretje’, bedoeld als ‘kleine Stalin’), is het bekendste gezicht van wat over is van de grote Italiaanse communistische partij pci. Hij hangt in de portrettengalerij naast Gramsci, Togliatti en Berlinguer, zeg maar. Dat juist D’Alema afgelopen vrijdag 14 mei is gedagvaard voor de rechter in Brussel wegens een boekhoudkundige truc die hem een half miljoen euro heeft opgeleverd in slechts vier jaar tijd is erg ongunstig voor Italië’s toch al niet sterke reputatie op het gebied van Europese subsidies.

Terwijl premier Mario Draghi bezig is aan een race tegen de klok om de enorme berg geld van het Europese ‘Recovery Fund’ voor Italië binnen te halen, helpt Massimo D’Alema iedereen in Brussel nog even herinneren wat het risico is als Italianen in de buurt van subsidies komen. Als voorzitter van de socialistische denktank feps (Foundation for European Progressive Studies) vond Massimo D’Alema dat hij best een deel van de 4,5 miljoen euro subsidie die de feps jaarlijks krijgt van het Europese Parlement in eigen zak kon steken. Maar omdat voorzitter zijn van de socialistische denktank een onbezoldigde erefunctie is, diende er een truc te worden verzonnen. De truc was dat D’Alema voor ‘extra activiteiten’ 120.000 euro per jaar van de feps kreeg, buiten het medeweten van alle andere leden om. Alleen de Duitse secretaris van de feps Stetter wist ervan en zorgde ervoor dat het geld discreet werd overgemaakt. Liever niet elektronisch, want dat ‘zou maar tot misverstanden kunnen leiden’, had D’Alema gezegd.

In een interview met de krant la Repubblica op de dag na zijn dagvaarding in Brussel maakt D’Alema alles nog even wat erger. Op de vraag of het klopt dat hij van 2013 tot 2017 tienduizend euro per maand opstreek van de feps antwoordt hij: ‘Ja, maar dat is maar vijfduizend euro netto, hè?’ En op de vraag waarom hij zichzelf dit salaris had toegekend terwijl geen enkele voorzitter van de feps dat ooit had gedaan antwoordt hij: ‘Mijn daadwerkelijke waarde is vele malen hoger dan dit. Dat heb ik laten monitoren door een bureau, en wij zullen hun rapport ook presenteren voor de rechter in Brussel.’ Want ondanks smeekbedes van de feps om het geld gewoon stilletjes terug te storten in de kas wil D’Alema zijn ongelijk per se publiekelijk uitvechten.