Siena – Siena zag er prachtig uit, op de Palio van 2 juli. En Siena zal er deze vrijdag weer prachtig uitzien voor de tweede Palio van het jaar: die van 16 augustus. Zo gaat het al eeuwen. De paardenrace die twee keer per jaar op misschien wel het mooiste plein van Italië, de schelpvormige Campo van Siena, wordt gehouden, is een van de – zo niet dé – belangrijkste zomertrekpleisters van Italië.

Kosten noch moeite worden gespaard om het ritueel dat sinds 1287 bestaat tot een overdonderende ervaring te maken. Alleen al de historische optocht van twee uur die voorafgaat aan de race en waar honderden van top tot teen in middeleeuwse kostuums en harnassen gestoken Senesi in meelopen of -rijden op peperdure raspaarden kost de hoofdsponsor, de Banca dei Monte dei Paschi di Siena, bakken geld.

Wie ‘Siena’ zegt, zegt bank Palio. Want de Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld. In 1472, nog voor Columbus in 1492 Amerika zou ontdekken, had Siena al zijn eigen bank van lening, het schaalmodel voor de hele wereld. Wie in Siena werd geboren werkte bij de bank, en leefde zich twee keer per jaar met hart en ziel uit in de Palio, de paardenrace waarin de wijken van het rijke stadje tegen elkaar uitkomen. Ratio en gevoel in perfect evenwicht, al eeuwenlang.

Het moest een keertje mis gaan, en dat gebeurde in 2007. De Monte dei Paschi kocht de Italiaanse Antonveneta-bank terug van de Spaanse Santander voor tien miljard euro, liefst zeven miljard meer dan Santander er datzelfde jaar voor had betaald. Waarom is nog steeds niet duidelijk. ABN Amro had zich al vergaloppeerd aan de Antonveneta, maar was met de schrik vrijgekomen. De Monte dei Paschi trapte in de internationale wisseltruc en is nu praktisch failliet. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog, maar zeker is dat er vele miljarden door de eeuwen heen opgebouwd spaargeld van het rijke Siena zijn verdampt.

‘Jullie hadden ook wel eens wat eerder boos mogen worden’, zei de pas gekozen burgemeester van Siena, Bruno Valentini, voor de Palio van 2 juli tegen de verontwaardigde inwoners van Siena. Er is geen geld meer voor de Palio, en ook de sponsoring van de naar de B-serie gedegradeerde voetbalclub Siena en de nationale kampioen-basketbalclub Mens Sana is stopgezet. De Monte dei Paschi staat onder toezicht en mag geen cent meer uitgeven.

En toch zal de Palio van 16 augustus weer prachtig zijn. Want dat is de Italiaanse specialiteit. Alles verpesten en dan toch schitteren.