Rome – Iedereen heeft met hem op de foto geposeerd. Leonardo Sacco werd omarmd door voormalig premier Renzi en diens minister van Binnenlandse Zaken Alfano, kreeg een warme handdruk van Silvio Berlusconi, en ook de leider van de xenofobe Lega Nord biedt hem vol respect de hand. Leonardo Sacco was de vice-voorzitter van de ‘Misericordia d’Italia’, de grootste katholieke vrijwilligersorganisatie van Italië, met meer dan 670.000 medewerkers.

Afgelopen maandag werd hij gearresteerd in Crotone, Calabrië, samen met nog 67 anderen, waaronder Don Edoardo Scorcio, de priester die het grootste vluchtelingenopvangkamp van Europa runde. Het Calabrese kamp van Isola Capo Rizzuto biedt plek aan 1200 vluchtelingen onder de officiële vlag van de cara (Italiaanse Opvang voor Asielaanvragers). Een horrorkamp, volgens Nicola Gratteri, hoofd van het Openbaar Ministerie van Catanzaro en de belangrijkste ’Ndrangheta-bestrijder van Italië. ‘Wat de vluchtelingen te eten kregen was wat wij aan de varkens geven, en dan nog maar de helft. Op 500 vluchtelingen hooguit 250 porties varkensvoer per dag’, aldus Gratteri.

De robuuste geldstroom die vanaf 2000 vanuit Europa naar het ‘horrorkamp’ is gestuurd werd via de gearresteerde Don Scorcio direct doorgesluisd aan de ’Ndrangheta, de Calabrese tak van de maffia. De Arena-clan wist er goed raad mee. Samen met de 68 arrestaties is maandag ook beslag gelegd op 84 miljoen euro aan investeringen die de ’Ndrangheta van het geld heeft gedaan. Luxeappartementen, boten en auto’s, restaurants, bioscopen en theaters.

Calabrië is de armste streek van Europa, waar de vluchtelingenbusiness vanwege de ‘gunstige’ ligging vanaf het begin juichend is binnengehaald. Het gegarandeerde geld dat de vluchtelingen met zich meebrengen was al een belangrijke motor voor de lokale werkgelegenheid. Dat op grotere schaal de ’Ndrangheta zich via de kerk het officiële opvangsysteem heeft binnengewerkt is eigenlijk nauwelijks verbazingwekkend. Wel dat het zo lang heeft kunnen duren; vanaf 2000 is rond de 100 miljoen euro aan Europees vluchtelingengeld achterovergedrukt in Calabrië, is de schatting.

Beppe Grillo, leider van de Vijfsterrenbeweging, vraagt op zijn blog om ‘de onmiddellijke ontmanteling van het criminele vluchtelingenopvangsysteem van Italië’. Als je de foto’s ziet van alle belangrijkste Italiaanse politici die Leonardo Sacco de afgelopen jaren hebben omarmd, vraag je je af aan wie Grillo zijn verzoek eigenlijk richt.