De jury van de Jan Hanlo Essayprijs reikt elke twee jaar twee prijzen uit. De Essayprijs Groot bekroont de beste literaire essaybundel die is verschenen in de twee kalenderjaren voorafgaand aan de prijsuitreiking. Uit 127 essaybundels selecteerde de jury vijf titels voor de shortlist. Dichter, NRC-columnist en presentator van Boeken FM Ellen Deckwitz spreekt met Charlotte Van den Broeck, Sinan Çankaya, Marian Donner, Sytske Frederika van Koeveringe en Miriam Rasch over hun genomineerde essayboeken.

1. Charlotte Van den Broeck - Waagstukken (Arbeiderspers, 2019)


2. Sinan Çankaya - Mijn ontelbare identiteiten (De Bezige Bij, 2020)


3. Marian Donner - Zelfverwoestingsboek (Das Mag, 2019)


4. Sytske Frederika van Koeveringe - Dag nacht licht toch (De Bezige Bij, 2020)


5. Miriam Rasch - Frictie (De Bezige Bij, 2020)


Genomineerden Essayprijs Klein 2021

De Essayprijs Klein bekroont een nog niet eerder gepubliceerd essay. Het thema van deze editie is: ‘Nooit meer stil’. De genomineerde essayisten zijn:

‘De onzichtbare radio’ van Christine Geense
‘Je zou willen schrijven’ van Bauke Vermaas
‘De flat’ van Münise Yavuz

Prijsuitreiking via livestream

Op donderdag 20 mei om 20.00 uur reikt de jury de Essayprijs Groot en de Essayprijs Klein uit tijdens een feestelijke livestream vanuit De Balie in Amsterdam. Tijdens deze avond houdt Carolina Trujillo, die voor haar essaybundel Meisjes in blessuretijd de Essayprijs Groot 2019 ontving, de Hanlo-lezing. Jan Postma draagt een column voor over de staat van het essay. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot. De livestream wordt beschikbaar gemaakt via Jan Hanlo Essayprijs, SLAA en De Groene Amsterdammer. De jury van de Jan Hanlo Essayprijs 2021 bestaat uit: Arjen Fortuin, Lotfi El Hamidi, Jannah Loontjens, Manon Uphoff en juryvoorzitter Mirjam van Hengel.


De begintune van de podcast is *Gods of Yoruba van Daymé Arocena.*