Londen – Zo rood als een kreeft. Dat is de bbc volgens haar critici. De publieke omroep doet er weinig aan om dit vooroordeel te ontkrachten.
Het kantoor van de politieke redactie van de bbc lijkt een beetje op de burelen van een studentenvereniging of een vakbondsorganisatie. ‘Stop de bezuinigingen!’ schreeuwt een poster op de muur. ‘Schietgraag Conservatief Kamerlid: “Conservatief Kamerlid droeg geen broek toen hij door de politie aangehouden werd”’, grapt een namaak krantenkop daarnaast. Voor het Conservatieve Kamerlid Rob Wilson was het reden om een klaagbrief naar de bbc te sturen.
Die Wilson kan wel aan de gang blijven. Zo was er onlangs ophef over de nieuwe Sherlock Holmes-verfilming waarin de Londense burgemeester Boris Johnson te kakken werd gezet. Een paar dagen was de gevreesde Today-interviewer Evan Davies poeslief tegenover Peter Mandelson tijdens een gedachtenwisseling over een EU-referendum. ‘Hoe stom zou Labour zijn om zo’n referendum te steunen?’ luidde een van Davis’ kritische vragen. Hij complimenteerde Mandelson met zijn antwoorden.
De luisteraars van Today, het toonaangevende actualiteitenprogramma op de radio, waren nog maar net bekomen van het gasthoofdredacteurschap van PJ Harvey, een 44-jarige beoefenaar van de populaire muziek die vorig jaar door de koningin was verheven tot Member of the Order of the British Empire. Het was haar voornemen om ‘extreem interessante’ mensen aan het woord te laten, mensen wier stem ten onrechte nogal eens het slachtoffer zou zijn van censuur.
Bij haar Today mochten ze zeggen wat ze willen. Op hun eigen manier. De monoloogvorm bleek het populairst. Zonder lastig te worden gevallen door kritische vragen kon de journalist John Pilger beweren dat Barack Obama tijdens zijn bezoek aan Mandela’s cel op Robbeneiland krokodillentranen liet. Immers, hijzelf heeft geweigerd Guantánamo Bay te sluiten. De historicus Mark Curtis meldde dat de koningin ‘een sleutelrol speelt bij de wapenexport’.
En zo ging het drie uur door. Advocaat Phil Shiner beweerde dat Britse soldaten op routineuze wijze mensen martelden in Irak en Julian Assange kreeg vanuit de Ecuadoraanse ambassade het laatste woord, waarin hij beweerde dat westerse overheden voor God spelen. Tegen die tijd waren veel luisteraars naar kantoor gevlucht.
The Guardian prees Harvey’s bijdrage aan een ‘robuust debat’, maar de meeste reacties waren negatief. Zelfs de politiek verslaggever van de bbc, Nick Robinson, schaamde zich voor zijn omroep, terwijl het sociaal-democratische Kamerlid Ian Austin sprak over de slechtste uitzending in dertig jaar. Conservatieven op hun beurt vroegen zich of de euroscepticus Nigel Farage ooit de kans zal krijgen om drie uur te vullen vanuit de kroeg, met een pint en een peuk.