«Hoofdtrainers van een club krijgen hartaanvallen en worden snel grijs. Dat heb ik er niet voor over.» Dit zei oud-voetballer en trainer Ruud Gullit in maart van het afgelopen jaar. Deze week bleek opnieuw dat voetballers en voetbaltrainers nog scrupuleuzer dan politici in het openbaar jokken over hun toekomstplannen.

Het Feyenoord-legioen maalt er niet om. Die zullen zich door Gullits woorden nog sterker uitverkoren voelen. De vedette maakt een uitzondering voor Feyenoord, volgens hem de belangrijkste club in zijn leven. Hij speelde er niet lang, maar werd er wel kampioen van Nederland. In het komende seizoen is hij er hoofdtrainer. Hij was al erelid en sinds 1995 wordt bij elke thuiswedstrijd een stoel voor hem vrijgehouden in stadion De Kuip — die hij overigens zelden inneemt.

Het enige probleem is dat Gullit nog niet zo lang geleden was gestrikt om de nationale jeugd onder de twintig jaar te leiden, zeker tot en met het WK dat het nationale piepelftal in eigen land zal spelen. KNVB-directeur Henk Kesler was apetrots op zijn nieuwbakken bondscoach. Met Gullits komst was er eindelijk kans op enig succes met de talentvolle tieners. Want terwijl Ajax het jongste team sinds de oprichting van de Champions League het veld in stuurde, gaat het al jaren helemaal niet goed met de jonge en nog jongere (onder zeventien jaar) internationals. Eigenlijk gaat het al niet meer goed sinds de goals van Mario Been op het junioren WK 1983 in Mexico. Jong Oranje wist zich ook niet te plaatsen voor het komende EK.

Maar het nationale belang moet het bij Gullit afleggen tegen dat van Rotterdam. Met een jaarlijkse omzet van 59 miljoen euro moet Feyenoord in de nationale competitie geduchte tegenstand kunnen bieden aan PSV en Ajax. Dat lukt al enige tijd niet. Gullits «sexy voetbal» moet daar zonder al te veel moeite verandering in kunnen brengen. Patriottisme verliest van die particuliere eerzucht.

De KNVB is teleurgesteld en eist nu een afkoopsom van Feyenoord. De KNVB, dat zijn wij. Iedereen die contributie betaalt aan een voetbalclub, al is het aan De Schollevers in Amsterdam-Buitenveldert, is onderdeel van deze prachtige bond. En iedereen die voetbal via de televisie kijkt, is contri buant. We hebben Gullit gekocht om wereldkampioen onder twintig jaar te worden. Gullit gaat nu Feyenoord kam pioen maken.

Ieder lid verdient compensatie, liefst financieel, voor het leed dat hem in het voorjaar van 2005 zal worden aangedaan, wanneer onze dartele voetbal talenten als een ongeorganiseerde bende worden afgeslacht door de jongelingen van Burkina Faso en Amerika. Die spelers kunnen we het niet eens kwalijk nemen. Zij werden halverwege de voorbereidingen in de steek gelaten door hun trainer. Voor Feyenoord.