Het publiek ontplofte inderdaad. Massaal. Het betaald voetbal sloot het ‘Jaar van Bezinning’ op gepaste wijze af. In en rond de Rotterdamse Kuip botsten clans uit Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en naar verluidt ook uit Den Haag.
Welke idioot laat de bekerfinale Ajax-PSV nou in het Feyenoord-stadion spelen? Iemand van de KNVB natuurlijk. Daar doet men al jaren alsof er maar een paar honderd vechtende fans bestaan temidden van een groep brave huisvaders die wekelijks hand in hand met zoontjelief richting stadion trekken. Dit weekeinde werd eens en te meer duidelijk dat de cijfers die binnenskamers in voetbalkringen circuleren veel waarschijnlijker zijn en dat het aantal vechters de tienduizend ver te boven gaat.
De komende weken zal de KNVB weer de schijnstrijd van de ‘persoonsgebonden clubcard’ gaan leveren. Vechtende fans isoleren, weghouden uit het stadion. Alsof dat wat uitmaakt. Vechten kun je ook buiten het stadion doen.
De KNVB, de belangenorganisatie van voetbalclubs, doet er alles aan om de inkomsten veilig te stellen. Terwijl er maar één menselijke reactie bestaat op dit geweld. Hoe kun je voetballen, aangemoedigd door mensen die elkaar de dood in proberen te jagen?
Waarom loopt Danny Blind niet met een welgemeend ‘Krijg de klere’ van het veld af?