De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag tips van Basje Boer, Roos van der Lint, Walter van der Kooi, Joke de Wolf en Thomas Heerma van Voss.

1. Safety Last!

Veel filmklassiekers zijn onderdeel van het publiek domein en dus kosten- en schaamtevrij online te streamen. (Makkelijk op te sporen via Google.) Een van die klassiekers is de stomme film Safety Last! (Fred Neymeyer / Sam Taylor, 1923), een stervehikel voor komiek Harold Lloyd. De slotscène werd klassiek: Lloyd hangt op grote hoogte aan de wijzer van een klok, een stunt die in 2020 nog steeds indrukwekkend is, zoals ook de grappen, achtervolgingen en slapstick onverminderd vermakelijk zijn. (BB)

2. Mediakunst

Eind vorig jaar verscheen bij Jap Sam Books A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies, onder redactie van Sanneke Huisman en Marga van Mechelen. Het boek biedt een overzicht van dertig jaar mediakunst in Nederland: video(installatie)kunst, sound art, net art, cd-romkunst, robotics, VJ'ing, Live Cinema en online videokunst, van 1985 tot nu. Een reeks avonden hierover werd geannuleerd maar een compleet online alternatief – gezien het onderwerp helemaal niet gek – is bijna rond. Het vierdelige programma, met onder meer kunstwerken en (historisch) documentatiemateriaal uit de collectie van STEIM, LIMA, V2_ en IMPAKT (volgorde ook van de avonden), is tussen 18 en 22 mei te volgen via het YouTube-kanaal van LIMA. Het zal daarna nog enige tijd beschikbaar blijven. (RvdL)

3. Shtisel

Een verborgen schat op Netflix vind ik de Israëlische serie Shtisel. Gewone en specifieke familieproblemen in een ultra-orthodox rabbijnengezin. Zowel exotisch als herkenbaar. Vol menselijk tekort, zoals overal. (WvdK)

4. De weg van het meesterwerk

Interessante Nederlandstalige kunstdocumentaires zijn te vinden op VRT-NU, de Vlaamse (gratis) streamingdienst van alle Vlaamse publieke zenders. In de categorie ‘cultuur’ is onder andere de serie Weg van het meesterwerk te bekijken, waarin Thomas Vanderveken de levensloop achterhaalt van bijvoorbeeld De korenoogst van Pieter Brueghel en het Arnolfiniportret van Jan van Eyck. (JdW)

5. Zodiac

Een all-time favourite op Netflix. Het verhaal rondom de Amerikaanse ‘Zodiac Killer’, die in de jaren zestig en zeventig tientallen jonge mensen vermoordde, kreeg nooit een bevredigend einde en mede daarom waagde Hollywood zich ook lang niet aan het verhaal. Immers, hoe een overtuigende film te maken over een moordenaar die onzichtbaar blijft? De film Zodiac zoomt in op de agenten die zich in de zaak verliezen, die halve tips en leads samenbrengen en tot een hoofdverdachte komen en hem maar niet gearresteerd krijgen. Voor de film doet dat er weinig toe, want Zodiac draait vooral om de obsessieve speurtocht, om het gekmakende verlangen naar duidelijkheid. Een prachtig vormgegeven, psychologisch ontzettend indringende film, misschien wel de beste die regisseur David Fincher (Se7en, Gone Girl, House of Cards) ooit maakte. (THvV)