Moebarak weet zich gesteund door de Verenigde Staten, waarvan hij jaarlijks een miljard dollar steun ontvangt. Het fundamentalistische bewind in Khartoem geniet de onvoorwaardelijke steun van Frankrijk.
Sinds het wegvallen van de oostblok- belangen in Afrika proberen Frankrijk en de Verenigde Staten het machtsvacuum op te vullen. Washington was jarenlang de belangrijkste financier van de Soedanese dictator Jaafar al-Nimeiry. Na de coup van de door Iran-gesteunde fundamentalistische oppositie in Soedan in 1989 zette Amerika deze hulp onmiddellijk stop. De financiele steun aan de christelijke rebellen in Zuid- Soedan ging echter door.
Frankrijk verwijt Amerika dat het erop uit is zijn voormalige kolonien in Centraal- Afrika in te pikken. Washington heeft om die reden ook goede banden met Noordafrikaanse fundamentalisten.
Soedan verstoort volgens de Verenigde Staten de Israelisch-Arabische dialoog door onderdak en steun te geven aan organisaties als Hamas. Daarnaast wordt Soedan ervan beschuldigd de stabiliteit van het Arabisch schiereiland in gevaar te brengen. Egypte daarentegen is naast Israel de belangrijkste pilaar van de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek. Met behulp van Moebarak werd Hassan al-Tourabi, de ideologische leider van Soedan, gebombardeerd tot de grootste bedreiging van de Amerikaanse belangen.
In de jaren tachtig zocht Hassan al- Tourabi tevergeefs toenadering tot de VS. Toen al-Tourabi in mei 1992 op het vliegveld van Ottawa door onbekenden in elkaar werd geslagen, beschuldigde hij de CIA. De Franse inlichtingendienst zou hem het bewijs daartoe hebben geleverd. Al- Tourabi zou talloze islamitische groeperingen in de Verenigde Staten hebben ondersteund. Deze groeperingen worden er nu ook van verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op het Newyorkse World Trade Centre.
De Franse belangen in Soedan werden duidelijk toen de Franse generaal Philippe Rondot in 1992 Khartoem bezocht. Rondot had in het verleden al contacten gelegd met de Hezbollah, Aboe Nidal en agenten van de Syrische, Iraakse en Libische inlichtingendiensten. Met Hassan al- Tourabi kwam hij tot een overeenkomst waarin de Franse belangen in het Midden- Oosten en in het bijzonder Soedan werden onderstreept. Rondot en al-Tourabi besloten een strategische alliantie aan te gaan. Het succesvolle akkoord leidde vorig jaar tot de uitlevering aan de Franse regering van ‘meesterterrorist’ Carlos door Soedan, tot grote ergernis van Washington.
In Afrika gaat de Koude Oorlog onverdroten door.