Simferopol – De inwoners van de Krim grepen de jaarwisseling aan om eens flink uit te pakken met vuurwerk.

Het schiereiland zit sinds pro-Oekraïense saboteurs in november enkele elektriciteitsmasten onklaar maakten grotendeels in het donker. Rusland heeft grote moeite om het nieuw verworven landsdeel van elektriciteit te voorzien en inwoners moeten zich behelpen met generatoren, kaarsen en veel humor. Vooral dat laatste lijkt, ondanks de omstandigheden, prima te lukken.

Op nieuwjaarsnacht gebruikten de Krimtsjane hun vuurpijlen niet alleen om de boel flink op te lichten, maar ook als ludiek protestmiddel tegen wat velen ervaren als Russische occupatie. Een uur nadat Rusland het nieuwe jaar had begroet, klonk over het eiland opnieuw geknal waarmee 2016 volgens Kievse tijdrekening werd ingeluid. Dit tot ergernis van Rusland dat juist had vastgesteld dat het overgrote deel van de Krim liever in het donker zit dan zich over te geven aan het ‘vijandige Oekraïne’.

Volgens een in allerijl en op last van Poetin opgetuigde opiniepeiling zou maar liefst 93 procent van de Krim-bewoners uit patriottische (pro-Russische) overwegingen bereid zijn het donker te verdragen. Die onwaarschijnlijke uitslag veroorzaakte een golf van grappen. ‘Komt de fsb aan de deur met een enquête: “Wilt u elektriciteit of bent u een patriot?”’ twitterde de een. ‘Wilt u naar de Middeleeuwen, kom naar de Krim!’ grapte een ander. De directeur van het opiniebureau kon er niet om lachen en liet in een verklaring weten niet te willen ingaan op deze ‘strontreacties’.

Voorlopig is er nog geen licht aan het eind van de tunnel: 1 januari liep het energiecontract af tussen de Krim en Oekraïne. De Krimse autoriteiten weigerden een nieuwe overeenkomst met Kiev te tekenen vanwege een passage in het contract waarin staat dat het schiereiland onderdeel van Oekraïne is. De weigering zorgt ervoor dat het donker blijft en Moskou flink aan populariteit inboet, al durven weinigen dat te zeggen.

Svetlana Borodulina, energieminister van de Krim, riep ondertussen de bevolking op vooral zuinig te zijn met elektriciteit. ‘Kook overdag, gebruik geen krultangen en laad alstublieft uw batterijen op.’ Volgens Radio Svoboda adviseerde zij de mensen zich na zessen te concentreren op een goed gesprek. ‘Het beste cadeau dat we elkaar kunnen geven, is vriendelijk met energie omgaan.’ Het is de vraag of de bewoners haar raad ter harte nemen: de temperatuur op het schiereiland zakte dit jaar al tot min vijftien.