De Ebony Band werd in 1990 opgericht door Werner Herbers, solo-hoboïst van het Concertgebouworkest. De Band speelde moderne, avontuurlijke muziek uit de eerste helft van de 20ste eeuw, en haalde tientallen onterecht vergeten of verwaarloosde muziek vanonder het stof. Entartete Musik, bijvoorbeeld, waaronder twee kostelijke Zeitoper van Wilhelm Grosz en Walter Goehr, die fonkelden in de ZaterdagMatinee.

Bij elkaar zo'n 300 werken van bijna 125 componisten; 9 CD’s, onderscheidingen in binnen en buitenland, concerten in New York, Toronto, Berlijn, Bonn, Parijs en Praag. Ebony Band produceerde unieke programma’s rond componisten die betrokken waren bij de Spaanse Burgeroorlog, over Russische Revolutionairen, de Mexicaanse componist Revueltas en Amerikaanse Big Band-experimenten uit de jaren veertig en vijftig, en nam deel aan muziektheater-producties tijdens de Holland Festival edities van 1995 en 1997 met werken van Kurt Weill, Walter Gronostay en Stefan Wolpe.

De beslissing van de Raad voor Cultuur om de subsidie voor de Band niet te continueren behoort tot de meest absurde en onverteerbare ingrepen in het Nederlandse muziekleven.

www.ebonyband.nl
4 Mei, Concertgebouw, Grote Zaal, 21.15 uur:

Ebony Band, Werner Herbers, dirigent
Mattijs van de Woerd, bariton
Juan Tajes, declamator

Werken van Vogel, Revueltas, Milhaud en Weill (Zweiter Bericht über den unbekannten Soldaten unter dem Triumphbogen, uit ‘Das Berliner Requiem’

21 mei, Nijmegen, De Vereniging, 20.15 uur
Ebony Band, Werner Herbers, dirigent
Marleen Asberg, viool

Werken van Schulhoff, Weill (Vioolconcert), Wolpe, Milhaud (La Création du Monde)