Sinds de crisis in 2008 uitbrak is de armoede in Spanje snel toegenomen. Vooral kinderen zijn daar het slachtoffer van, blijkt uit verschillende rapporten die onlangs werden gepubliceerd.

Volgens Unicef leeft 16,7 procent van de minderjarigen in extreme armoede. Bijna twee maal zo veel kinderen (31 procent) lopen het risico om in armoede te vervallen, zegt Eurostat. Hulporganisaties spreken van een ‘sociale noodtoestand’. In het dagelijkse leven vertaalt zich dat bijvoorbeeld in kinderen die naar school gaan met een lege maag.

‘Ik heb met bezorgdheid getuigenissen aangehoord van scholieren die tijdens de les flauwvallen omdat ze niet hebben gegeten, die twee of drie weken in dezelfde kleren naar school gaan of die in een kwetsbare situatie verkeren nadat hun gezin het huis uit is gezet’, zei mensenrechtencommissaris Nils Muiznieks van de Raad van Europa na een recent bezoek aan Spanje.

De regionale regeringen van de Canarische Eilanden, Catalonië en Andalusië hebben maatregelen aangekondigd om de nood te lenigen. In Andalusië krijgen elfduizend kinderen sinds begin deze maand een voedselpakket op school.

Maar dat is lang niet genoeg, vinden de hulporganisaties. In een gezamenlijke verklaring deden ngo’s als Save the Children, het Rode Kruis en Unicef een dringende oproep aan de regering en het parlement om snel maatregelen te nemen. Nog voor de zomervakantie zou een nationaal actieplan tegen de honger in werking moeten treden.

Alle partijen in het Spaanse parlement stemden voor onmiddellijke actie. Op één na. Helaas voor de 2,2 miljoen Spaanse kinderen onder de armoedegrens was dat juist de partij die de absolute meerderheid heeft. Dankzij de PP van premier Rajoy, een partij die zichzelf centrum-rechts noemt, duurt het zeker nog een half jaar voordat het dringende actieplan er komt.

In het parlement schreeuwde Andrea Fabra van de PP onlangs dat ze lak had aan de werk­lozen, toen haar partij de werkloosheids­uitkeringen vorig jaar fiks verlaagde. Met onmiddellijke ingang, trouwens.