De Libische kustwacht brengt migranten terug naar Libië

Op 26 juni wordt in een rubberbootje op de Middellandse Zee een baby geboren. Op de boot zitten dan zo’n 95 mensen. Een van hen neemt die middag contact op met AlarmPhone, een hotline voor migranten in nood op zee.

‘Ze zeiden dat ze twee dagen op zee waren geweest, dat er ’s nachts verschillende mensen waren gestorven en dat een vrouw aan boord een baby heeft gekregen’, vertelt alarmtelefoonactiviste Deanna aan Civilfleet, een nieuwsblog voor ngo’s en vrijwilligers die zich bezighouden met het redden van migranten op de Middellandse Zee.

‘Ze zeiden dat hun motor niet werkte, dat hun boot kapot was en dat spoedig iedereen zou sterven. Ondanks de paniek bleven ze gefocust en herhaalden ze hun coördinaten aan de telefoon totdat we hun exacte positie konden reconstrueren.’

AlarmPhone waarschuwt direct de officiële reddingcoördinatiecentra in Italië, Malta en Libië. Twee schepen van ngo’s, de Mare Jonio en Ocean Viking, horen de oproep ook en zetten koers naar de doorgegeven locatie. Ze hopen de vluchtelingen te bereiken voordat de door de EU gesteunde Libische kustwacht hen onderschept.

Activisten aan boord van de Moonbird, een vliegtuig van de Duitse reddingsorganisatie Sea-Watch, zien dat de Libische kustwacht de boot van de vluchtelingen nadert. ‘We hebben drie mensen in het water gezien’, zegt Tamino, hoofd operaties van Moonbird. ‘Op dit moment kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat er mensen zijn verdronken.’

De bemanning van Mare Jonio neemt contact op met de Libische kustwacht. ‘We boden aan om de schipbreukelingen van boord te halen en naar een plek te brengen waar voldoende medische zorg zou zijn’, zegt een woordvoerder. Maar de Libische milities weigeren.

De mensen uit de boot worden door de Libische kustwacht meegenomen en teruggebracht naar Libië. De Internationale Organisatie voor Migratie (iom) bevestigt later dat de mensen naar de Libische stad Al-Khums zijn gebracht. ‘Onder hen bevond zich een vrouw die op de rubberen boot bevallen was’, twittert IOM Libië. Migranten melden aan het iom-personeel dat er onderweg zes mensen zijn omgekomen.

‘We moeten aannemen dat opnieuw een Europese staat, in strijd met het internationaal recht, de terugkeer heeft gecoördineerd van mensen die Libië ontvluchten, een land waar een bloedige oorlog woedt’, zegt AlarmPhone-activiste Deanna tegen Civilfleet.


Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 373