Op beelden van een beveiligingscamera in een supermarkt is te zien hoe ambassadeur Rodrigo Riofrío driftig de Peruaansen te lijf gaat en poogt hun een pets om de oren te geven. De vrouwen zeggen dat de diplomaat het niet kon hebben dat zij eerder werden geholpen bij de kassa. Al met al een sneu tafereel van een archetypische Latijns-Amerikaanse hoogwaardigheids­bekleder die zich boven het gepeupel waant.

In beide landen was dit incident niet los te zien van een geschiedenis van jarenlange onderlinge vijandelijkheden over een grensgeschil dat nog stamt uit koloniale tijden. Dit leidde al tot talloze gewapende conflicten. Na een korte grensoorlog in 1995, waarna beide landen de overwinning opeisten, kwam er in 1998 eindelijk definitieve overeenstemming over de grens. Sindsdien zijn de politieke en economische banden tussen de landen, die etnisch en religieus veel op elkaar lijken, een stuk hechter. Toch wordt er cultureel gezien nog regelmatig een scherpe grens getrokken tussen de volken. Zo worden Ecuadorianen in Peru gekscherend ‘monos’ (apen) genoemd. De Peruanen zijn op hun beurt voor de Ecuadorianen ‘gallinas’ (hanen).

Rafael Correa, Ecuadors president, meldde na het supermarktincident snel dat de relaties met Peru ‘geweldig’ zijn. ‘Wij weten dat dit niet representatief is voor de betoverend mooie en geweldige vrouwen van Peru, maar wij willen ook de waarheid respecteren’, stelde Correa. Volgens hem waren de Peruaanse vrouwen zelf begonnen en trof de ambassadeur geen blaam. De Peruaanse pers, ‘die nog erger is dan de Ecuadoriaanse’, deed de rest, zei hij. Uiteindelijk werd de boel gesust door de ambassadeur terug te halen uit Peru. Zijn Peruaanse ambtsgenoot ging als tegenzet weg uit Quito. Dat was dat.

Over een paar maanden komt de Ecuadoriaans-Argentijnse film Mono con Gallinas uit, over de oorlog tussen Ecuador en Peru in 1941. Ook dit zal weer reden zijn voor reuring. Want de Ecuadoriaanse en Peruaanse geschiedenisboekjes tonen geheel verschillende versies van de onderlinge historie.