Wilt u reageren op dit commentaarklik hier
Voor de gesproken versie: klik hier

In mei vorig jaar zei Mark Rutte in een vraaggesprek met De Groene Amsterdammer: ‘Het is voor mij zonneklaar dat het gitzwarte, conservatieve verhaal van Wilders geen kiezers trekt. We gaan die partij plezierig klein houden. (…) Wat mij betreft is het simpel: gij zult inburgeren en gij zult bij de uitoefening van uw godsdienst niet intimideren. Maar voldoet u daaraan en bent u hier legaal, dan doe je mee.’ Dit was de echte Rutte. Dezelfde Rutte die op een mooie Pinksterdag in 2003 aan een lange tafel zat waar een groepje entrepreneurs Nederland fileerde. Plaats: een fraai buiten aan de Vecht. Doel: het vaderland in één avond drastisch herstructureren. Fortuyn was dan wel dood, zijn gedachtegoed bracht in 2003 nog menig gefrustreerd ondernemer op ideeën. Onder de invités bevonden zich ‘topmannen’ als Roel Pieper, Reinout Oerlemans, Erik de Vlieger en Victor Muller van Spyker Cars. Met name Pieper toonde zich gekwetst dat hij door de erfgenamen van Fortuyn niet was gevraagd voor een post in de regering.

Nadat de champagneflessen waren gesableerd – met een sabel onthoofd – en ‘topkok’ Herman den Blijker de tafel had gevoederd, ging de discussie los zoals in een debatingclub van het studentencorps. Met dit verschil dat het geen studenten waren maar volwassen mannen en hun ideeën, die dus net iets serieuzer moesten worden genomen. Trefwoorden: leiderschap en tempo. Het ging in Nederland allemaal te langzaam. Het maaiveld et cetera. De heren wensten deze vicieuze cirkel te doorbreken. Als het aan Muller lag, tegenwoordig sponsor van een raceteam in de Formule 1, kon ook de parlementaire democratie maar beter worden bijgeschreven als historisch relikwie. Algemeen kiesrecht? Sorry hoor, maar dat strooit maar zand in de machine. Na de koffie leek het nog slechts een kwestie van tijd voordat de machtsverhoudingen in Nederland in die zin zouden zijn gewijzigd. Dat er uiteindelijk niets van deze revolutie terechtkwam, was te wijten aan Pieper, die zijn belofte voor een vervolgberaad nooit is nagekomen.

Een van de weinigen die deze Pinksterdag in 2003 zijn rug ideologisch recht hield, was Rutte, toen staatssecretaris van Onderwijs en hét potentiële talent van de vvd. Met hem viel best te praten over het mes in belastingtarieven, uitkeringen, minimumlonen, ondernemingsraden, enzovoort. Maar niet over het hart van Nederland: het democratische gelijkheidsbeginsel. Bovenstaand verhaal is niet verzonnen of gelogen. Het diner heeft daadwerkelijk plaatsgevonden. En de positie van Rutte was puntgaaf.

Wie Rutte nu in de weer ziet, krijgt tranen in de ogen. Sinds de dag dat partijgenoot Verdonk zich tegenkandidaat stelde voor het leiderschap van de vvd is hij niet meer de oude. Het probleem is absoluut niet dat Rutte een paar weken voor de verkiezingen van 22 november ineens een stropdas is gaan dragen – naar verluidt op advies van een Rotterdammer die hem waarschuwde dat open hemden niet goed vallen bij ‘ons in Kralingen’. Het probleem is dat Rutte zelden iets relevants zegt dat hij ook lijkt te menen.

Het werkwoord ‘lijken’ moet helaas worden gebruikt omdat politieke psychiatrie niet gepast is. Maar elke keer dat de leider van de VVD zich uitspreekt voor een of meerdere agendapunten van de nationaal-liberale beweging van Geert Wilders voel je kramp in de onderbuik schieten. Maakt hij zich werkelijk diepe zorgen over een generaal pardon of een vreemdelingenbeleid dat niet in marmer is gebeiteld? Vindt hij echt dat staatssecretaris Nebahat Albayrak haar paspoort van de loyale Navo-bondgenoot Turkije zou hebben moeten inleveren? Het kan niet waar zijn. En als het waar is, dan is Rutte net iets te oud om zich zo voortvarend te onderwerpen aan kennelijk voortschrijdend inzicht zonder aan betrouwbaarheid te verliezen.

Het zijn grote woorden, maar daarom gaat het nu ook. Is Rutte een man in his own right of een his master’s voice? Die vraag is niet zozeer van belang omdat Rutte een rechtschapen politicus is die zichzelf niet te grabbel zou mogen gooien in een peepshow die anderen hebben ontketend. Rutte is een onkreukbaar mens. Nee, de vraag is aan de orde omwille van niets minder dan zijn partij. De VVD heeft namelijk een belangrijke rol als het erom gaat de partij van Wilders weer ‘plezierig klein’ te maken. Het is de vvd die met een historisch conservatisme een alternatief kan bieden voor xenofobie. Maar dan moet dat conservatisme wel uit een vertrouwenwekkende keel komen. En die keel is nu eenmaal niet van de kosmopolitische Rutte die, met of zonder das, open staat voor iedereen die, ongeacht afkomst, overdag hard wil werken en ’s avonds de samenleving wil dienen. Als de vvd met deze dubbele tong blijft spreken, kan het nationaal-liberalisme juist doorgroeien omdat het origineel nu eenmaal beter is dan de kopie, kan het een beweging worden die als een falanx marcheert.

Kan Rutte dan helemaal niets meer goed doen? Jazeker, hij zou het spel voor een keer zo gemeen kunnen spelen dat hij komende maanden Henk Kamp stiekem voorsorteert om Rita Verdonk de pas af te snijden. Want Kamp meent het allemaal net een beetje meer, zonder alle resterende uitgangspunten van het liberalisme te verraden. Bij Kamp blijft er nog wat over van Thorbecke, Van Houten, Treub, Oud en Van Riel. Waarna Rutte zich kan beraden op zijn eigen verlangens, in of buiten het publieke domein. Dat is geen schande.

Zoals Rutte nu opereert, ontpopt hij zich als een dief van zijn eigen gedachten.

Wilt u reageren op dit commentaarklik hier

…………………………………………………………………………………………

Beste Mijnheer Smeets,
Uw kommentaar op een bijéénkomst van deze heren in één of andere buitenplaats aan de Vecht moet met deze lustere heren beslist interessant geweest zijn.Maar laten we eerlijk zijn,wat werd er in die tijd gebrabbelt door ons aller vriend Wouter Bos?
Was er met hem te praten als het ging om GEEN anquette door het parlement te houden m.b.t. de steun van de regering aan de inval door de Amerikanen in Irak? Als we dit gevraagd hadden op die mooie zomeravond op het terrasje aan de Amstel, Hij had ons er met stoel en al ingedondert,in de Amstel bedoel ik.
Was er met hem te praten geweest als we gevraagd hadden het Homohuwelijk op de tocht te zetten, zodat elke willekeurige ambtenaar van de burgelijke stand dit mag weigeren uit gewetensbezwaren, deze huwelijken te sluiten?Hij zou mij direkt, wanneer zijn scheiding direkt uitgesproken kon worden, mij met een verliefde blik ten huwelijk vragen waarvan de voltrekking in het konservatieve plaatsje Staphorst zal plaats vinden.
Was er met hem te praten wanneer de euthanasie wet op de tocht gezet zou worden? Ik durfde het hem niet te vragen toen wij getweeen door het Amsterdamse Bos wandelde, het zou kunnen gebeuren dat hij deze wet zo intens wilde verdedigen, dat wanneer ik geklaagd zou hebben over mijn vermoeide voeten,ik nooit meer levendig dit bos had kunnen verlaten omdat hij direkt zelf mijn keel had dicht geknepen, om mij uit mijn lijden te verlossen.
De moraal,ik had voor de kamerverkiezingen,als levend lijk, met een nat pak aan, in Staphorst, Wouter Bos mijn jawoord moeten geven.
Nu op dit moment na de verkiezingen, had hij bij mij op schoot gezeten, omdat ik zijn beste coalitiepartner zou zijn.
T'ja de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

reactie woensdag 18.40, Steven Kok, Luxemburg
…………………………………………………………………………………………

aardige landgnoten,
de heer rutte in onderdeel van iets waar hij zich niet bewust van is … net zoals zo velen in den lande maar ook tot ver over onze grenzen …
de reden is zo eenvoudig als verbluffend:
we bevinden ons in een expiriment …
dit experiment laat zich omschrijven binnen de mantra: “the winner takes it all” …
voor zover er al zijn die zich willen laten informeren over hoe het ook anders kan …
kunnen zij zich orienteren via een instrument dat bekend staat als internet en via betrouwbare lieden die hen gidsen door de donkere wouden heen …

luctor et emergo!

S'ace - cees de groot / bakkum / holland
Honorary Adviser, World Unity & Peace Education Department
City Montessori School, Lucknow, India :: www.cmseducation.org/wuped/advisors.htm
* adopts SimultaneousPolicy :: www.simpol.org
* Planetary Presence :: www.globalgeniusvoter.com

reactie: donderdag 10.57, Cees de Groot, Nederland, planeet aarde

…………………………………………………………………………………………