Acteur Valentijn Dhaenens brengt in zijn voorstelling een ode aan 2500 jaar redevoeren. Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont hij dat de retoricatrucs door de jaren heen nauwelijks zijn veranderd. De preek, de oorlogsverklaring, het vaarwel, het eindpleidooi, de overwinningspeech, de grafrede: wie zijn woorden goed kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken. De absolute waarheid bestaat niet. Ze is een mooie leugen voor hen die de wereldmacht ambieert, of de hand van zijn geliefde begeert.

‘Ik zal u eerst voor mij proberen te winnen, door u het gevoel te geven dat ik één van u ben. Vervolgens zal ik u om stilte verzoeken, en u overtuigen van de ernst van de zaak. Ik zal mijn eigen gelijk bewijzen, en argumenten van eventuele tegenpartijen ontzenuwen. Ik zal mij daarbij gevoelig tonen voor de meningen die ik van uzelf vermoed. Inmiddels zal u mij toestaan enige emoties op te wekken, en zo nodig in te spelen op uw gekende angsten. U zal mij niet vergeten.’

SKaGeN is een Vlaams theatercollectief, dat met iedere voorstelling wil inspelen op het gevoel van de toeschouwer. Door het gebruik van verschillende media zoals video, strip, muziek, poppen en locatie ontwikkelt het gezelschap een nieuwe, hedendaagse theatervorm.

CONTEXTPROGRAMMA DegrotemonD
De Macht van het Woord
Na afloop van de voorstelling op 2 en 3 feb, gratis toegankelijk

De Macht van het Woord: twee avonden waarin we een poging doen orde te scheppen in de wereld van taal waarin houvast lijkt te ontbreken.

Frascati presenteert De Macht van het Woord. Twee avonden theater, debat en pamflet over woorden, taal en retoriek vandaag de dag. Meer dan ooit is spreken of niet spreken een maatschappelijke en politieke daad. Wie spreekt zich uit? Wie houdt juist zijn mond stijf dicht? En waarom? Niemand lijkt het vreemd te vinden dat het openbare debat een mijnenveld is geworden. Iedereen let op zijn woorden, of zet deze juist expliciet in als strategie…

Centrale hart van de twee avonden is de monoloog DegrotemonD door Valentijn Dhaenens van het Vlaamse gezelschap SKaGeN. De zeer succesvolle voorstelling die werd geselecteerd voor Nederlands Theater Festival 2009, toont op indringende wijze de macht van taal in toespraken. De voorstelling is ook op di 1 feb te zien, zonder De Macht van het Woord.

Contextprogramma vanaf 21:45:

Woensdag 2 februari: Over de schoonheid en techniek van de retorica
Een programma over de kracht, techniek & theatraliteit van woorden en retorica. Classicus David Rijser houdt een masterclass. Rijser promoveerde op een studie over kunst en literatuur in de Renaissance. Hij doceert Klassieken aan de UvA en schrijft regelmatig voor NRC. Er zijn speciaal geschreven speeches van journalist Hasna el Maroudi (nrc.next, JOOP), theatermaker Laura van Dolron en columnist Jan Kuitenbrouwer (o.m. Turbotaal en De woorden van Wilders & hoe ze werken). Acteur Sven Bijma speelt de slotmonoloog uit de door Joeri Vos geschreven voorstelling mightysociety8.

Donderdag 3 februari: Over de maatschappelijke impact van taalgebruik
In een debat onder leiding van Ruben Maes focussen we op de maatschappelijke impact van het politiek taalgebruik. Gasten van de avond zijn Bas Heijne en Jaap de Jong.
Jaap de Jong is hoogleraar journalistiek en nieuwe media aan de Leidse Universiteit. Hij heeft een zeer brede kennis van de (Nederlandse) debatcultuur. Hij is redacteur van het maandblad Onze Taal en doceert o.m. retorica bij de diplomatenopleiding van Buitenlandse Zaken. Momenteel doet hij vanuit de faculteit onderzoek naar het taalgebruik van Rutte, Verhagen en Wilders.
Bas Heijne schreef recent diverse opiniestukken waarin hij onder meer populisme en actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen onder de loep te neemt. De speech van Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer) vormt de aftrap van het debat.

Komt en roert u: hardop denken is het medicijn.

SKaGeN (BE) / Frascati Producties

Frascati 1, 20.00 uur
€ 16 / 12,50

_ tags: theater, context _

DegrotemonD werd in 2009 geselecteerd voor het Nederlandse en Vlaamse Theaterfestival

(Persbericht)