De magie en schoonheid der buste

Voor borstvergroting werd in 1914 al geadverteerd, met een plaatje dat de Spaanse schrijver Ramón Gómez de la Serna in extase bracht. Nu flashen meisjes hun borsten op feestjes, of uit protest. ‘O, borsten die zijn gezwollen door die oosterse pillen!’

Medium schoonheidderbuste

‘Mijn zus heeft veel gemist in het leven’, vertelde een Amerikaanse fotografe me eens. We zaten op een plein in het Toscaanse stadje Lucca, waar ik met haar in gesprek was geraakt. ‘Ze is veel te vroeg getrouwd, en heeft daarom nooit Spring Break gevierd bij Mardi Gras.’

‘Mardi Gras?’ Waar lag dat? Was het een stad? Een streek? Een pretpark? Ik wist het niet, en had dus ook iets gemist in het leven.

‘Yeah, you know, when all the girls are ­flashing their titties and all that.’

Nee, ik wist het niet. Titties? Begon deze onbekende vrouw nu werkelijk tegen me over tietjes? En wat moest ik me bij dat ‘flashing’ voorstellen? Flitsen? Nee, ik had het vast verkeerd verstaan. Intussen was de fotografe al drie episodes verder. Ze behoorde tot het type dat op vakanties in het buitenland ineens aan wildvreemden hun levensverhaal uitstortte. Daarbij leed ze ook nog eens aan dat bij uitstek Amerikaanse verlangen om in iedere zin zo vaak mogelijk het woordje ‘like’ kwijt te kunnen.

‘So that’s when I met Matthew. It was kinda like weird. Cause he turned out to be, like, gay. So I told him, like: no wonder our sex life sucked!’

Pas bij thuiskomst zou ik te weten komen dat ik haar wel degelijk goed had verstaan. Op het internet ontdekte ik dat het ‘flashen’ van borsten inhoudt dat meisjes ze heel kort ontbloten op dansfeesten en dergelijke, vooral tijdens Mardi Gras, een festival verwant aan ons carnaval, zo bleek. Kennelijk was dit in Amerika een gangbaar baltsritueel. In Europa was dit nog niet doorgedrongen en is dat voorzover ik weet nog steeds niet.

Anderzijds is Europa wel het continent van het topless zonnen, wat aan de overkant van de oceaan nu juist weer uit den boze is. Op een informatieve reiswebsite lees ik: ‘In de Verenigde Staten is het voor vrouwen bijna overal verboden om topless te zonnen of zwemmen. Ook kleine meisjes moeten hun bovenstukje aan.’

In Oekraïne zijn blote borsten juist weer streng verboden, en juist daarom hebben de vrouwenactivisten van ‘Femen’, die op publieke plaatsen hun borsten ontbloten uit protest, zo’n succes.

  • De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor vaste abonnees. Zij kunnen hier inloggen om de rest van dit artikel te lezen.
  • Als u al een abonnement op De Groene Amsterdammer heeft maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord, klik dan hier om u te registreren.
  • Geen toegang? Klik dan hier om de abonnementen te bekijken of neem voor slechts vier euro week-toegang tot het gehele digitale archief en lees De Groene van deze week tevens in pdf op uw scherm of iPad.

Beeld: New York, Mermaid Parade, ‘titties and all that’. Courtesy Paul Martinka / Polaris /Hollandse Hoogte