Eerlijk toegeven: het is ook wel een mooi verhaal. Net als in de nieuwste film met Johnny Depp. Daarin speelt Depp John Dillinger, public enemy number one in de Verenigde Staten ten tijde van de Grote Depressie. De charmante bankovervaller wist indertijd bij het volk heel wat sympathie te winnen door het op te nemen tegen een impopulaire en gewantrouwde staat uit wiens klauwen hij telkens wist te ontsnappen.

Maar nu is het een jonge Vlaamse Marokkaan (25) met de naam Ashraf Sekkaki. Drie weken geleden ontsnapte hij met twee kompanen per helikopter uit de gevangenis van Brugge. Kort daarna stal hij een zwarte Mercedes, gijzelde de eigenares, pleegde vier bankovervallen met een totale buit van honderdduizend euro cash, en vluchtte naar Marokko. Daar wist hij vorige week nog ternauwernood te ontglippen aan de politie, door na een achtervolging per Mercedes en een daarop volgende crash gewond en te voet de bergen in te vluchten. Zondag werd hij dan eindelijk gepakt in het noordoosten van Marokko, nabij de grens met Algerije.

Net als Dillinger is Sekkaki een charmeur. Hij schijnt over een hoge intelligentie te beschikken en kreeg een deel van de bevolking op zijn hand toen hij zich vorig jaar in eloquent geschreven brieven aan de krant De Morgen beklaagde over de omstandigheden van wat hij ‘het Belgische Guantánamo’ noemde. Zijn eigenlijke straf zat er al op, maar als vermeend ‘gewoontemisdadiger’ werd hij in 2002 veroordeeld tot ‘internering’ – zoiets als TBS. Hij was toen achttien jaar oud. ‘Hier was besloten om de wet op de internering een beetje creatief toe te passen zodat Sekkaki in de gevangenis zou kunnen worden gehouden, zolang als de penitentiaire administratie daar zin in had’, schreef De Morgen.

En net als Dillinger neemt Sekkaki het op tegen een impopulaire en gewantrouwde staat. In een gebied waar tot voor kort het xenofobe en uitgesproken anti-islamitische Vlaams Belang een vierde van de stemmen trok, voelen veel Vlaamse Marokkanen zich nog maar weinig thuis. Geen wonder dat sommigen Sekkaki stiekem aanmoedigden toen hij met een listige streek die domme witte cipiers het nakijken gaf. ‘Zo, wat een sluwe vos’, schrijft marygirl op het blog Marokko Community. ‘Ik hoop dat ze hem niet pakken’, schreef Dolo zaterdag nog. ‘Run, Sekkaki, ruuun!’

Maar net als Dillinger: Sekkaki is geen lieverdje. Hij was de jongste boef van België toen hij op zestienjarige leeftijd uit handen werd gegeven door de jeugdrechter. In totaal is hij veroordeeld voor zestien geweldsdelicten, waaronder gewapende bankovervallen, carjacking en kidnapping. Volgens de gerechtspsychiater lijdt hij aan een psychopathische stoornis die hem zeer gevaarlijk maakt. Ook zou schuldbesef hem vreemd zijn. In de gevangenis zou hij zijn bewakers vaak met de dood hebben bedreigd. Bloed aan zijn handen heeft hij niet, al wordt gevreesd voor het leven van het liefje van een van zijn kompanen, de tot de islam bekeerde Lesley Deckers, die hen hielp ontsnappen en sindsdien spoorloos is verdwenen.

Ook is hij een genadig ontsnapper, net als Dillinger. Als puber liep hij al weg uit de jeugdinstelling. In 2003 wist hij uit de gevangenis van Turnhout te ontkomen. Bij een andere, mislukte poging verwondde hij zichzelf in de hoop naar het ziekenhuis te worden gebracht, waar hij de bewaking wilde overmeesteren met een zelf gevlochten touw. Het gebrek aan perspectief op vrijlating zou zijn ontsnappingsdrang alleen maar voeden. Volgens de tuchtrapporten zou hij zelfs ‘bezeten’ zijn van het idee.

Omdat Sekkaki ook de Marokkaanse nationaliteit heeft zal hij in Marokko worden berecht voor de misdaden van de laatste drie weken. Hem hangt een gevangenisstraf van vele jaren boven het hoofd. Op verschillende internetfora wordt alweer druk gespeculeerd over zijn volgende ontsnapping. Nu maar hopen voor hem en zijn familie dat hem een ander lot staat te wachten dan John Dillinger. Die werd uiteindelijk na de zoveelste ontsnapping door het hoofd geschoten.