Barcelona – Juan José Padilla (45) hangt zijn rode lap aan de wilgen. Na 25 jaar stierenvechten houdt de ‘Cycloon van Jerez’ het voor gezien. Maar denk niet dat de storm gaat liggen. Aan het eind van dit seizoen gaat hij ‘waaien in andere arena’s’, zoals Padilla het uitdrukte bij de aankondiging van zijn afscheid. Dat gaat dan voornamelijk in de huiselijke kring gebeuren.

Voor liefhebbers is Padilla de verpersoonlijking van de heldhaftigheid van de torero’s; voor tegenstanders belichaamt hij de waanzin van een primitieve traditie die niet thuishoort in de 21ste eeuw.

Geen stierenvechter is zo vaak op de hoorns genomen als ‘de piraat’, zoals zijn tweede bijnaam luidt sinds hij met een ooglapje de arena’s betreedt. Dat lapje bedekt zijn linkeroogholte, in 2011 doorboord door de hoorn van een stier in Zaragoza.

Anderhalve week geleden was het raak in Arévalo. Een stier rukte bijna de helft van zijn hoofdhuid af. Dat leverde akelige beelden op waar de Spaanse tv-zenders van smulden. Voor Padilla was het akkefietje nummer 39 sinds zijn debuut als torero in 1994. Meermalen ontsnapte hij op een haar na aan de dood, omdat de hoorn nét geen vitale delen raakte. Maar amper een week na Arévalo stond hij vrijdag gewoon weer in Pamplona. Tijdens de bekende San Fermínfeesten werd Padilla, nu ook met zwarte hoofddoek over zijn gehechte schedel en dus meer piraat dan ooit, hartstochtelijk toegejuicht.

De grote Spaanse media waren lyrisch over zoveel heldhaftigheid, onsterfelijkheid en bewonderenswaardige doodsverachting. Maar niet iedereen ziet de Cycloon van Jerez als een benijdenswaardig voorbeeld. ‘Een stier doorboorde de hals van Juan José Padilla in 2001, hij verloor een oog in 2011 en nu rukt een andere stier zijn hoofdhuid af’, schreef een twitteraar. ‘Nu maar afwachten of het vier keer scheepsrecht wordt.’ De twitteraar werd meteen aangeklaagd.

Ondanks de verdediging van het stierenvechten als een ‘culturele waarde’ in de Spaanse media zijn de liefhebbers van de corrida een snel slinkende minderheid. Tussen 2013 en 2016 zakte het aantal voorstanders van dertig naar negentien procent. Zes op de tien Spanjaarden verklaren zich tegenstander. Ruim acht op de tien jongeren zijn er niet of nauwelijks trots op om in een land te wonen met een traditie van stierenvechten. Drie regio’s – Canarias, Catalonië en de Balearen – hebben het stierenvechten inmiddels verboden.