Mexico-Stad – El Chapo, Joaquín Guzmán, is blut. Niet alleen zit hij in een gevangenis in Manhattan, hij zit ook financieel volledig aan de grond. Zozeer dat hij geen eigen advocaat kan betalen en zich bij zijn proces in de Verenigde Staten moet laten vertegenwoordigen door twee Amerikaanse pro deo-advocaten.

Een paar jaar geleden stond de beruchtste drugshandelaar van de wereld nog op de lijst van het weekblad Forbes tussen de rijkste mensen van de wereld. Zijn vermogen werd geschat op meer dan een miljard dollar. Dat schijnt, een jaar na zijn laatste arrestatie in Mexico, echter geheel opgedroogd te zijn.

De openbaar aanklagers noemden dit op de hoorzitting in Brooklyn zo onwaarschijnlijk dat ze de rechter dringend verzochten hem deze gratis advocaten af te pakken. De rechter antwoordde droog dat het OM dan eerst dient te bewijzen dat El Chapo wel geld heeft.

Als de capo van het kartel van Sinaloa al geen verdediger kan bekostigen, laat staan dat hij dan tegemoet kan komen aan een van de eisen van het OM om eigendommen ter waarde van veertien miljard dollar bij de Amerikaanse overheid in te leveren.

Ook de pro deo-advocaten hadden veel te klagen. In het bijzonder het straffe gevangenisbewind waaronder El Chapo zucht: 23 uur per dag eenzame opsluiting, geen bezoek van zijn vrouw of Mexicaanse advocaten. ‘Wij mogen hem tijdens ons bezoek nog geen glas water geven.’

El Chapo is door Mexico uitgeleverd aan de VS precies een dag voor de inauguratie van Donald Trump. In zijn geboorteland wordt nog steeds gebekvecht over de vraag of deze geste van de Mexicaanse regering nu een afscheidscadeau aan Obama was of een welkomstgeschenk voor Trump. De meeste stemmen neigen naar de laatste optie: beter de nieuwe boze buurman proberen te paaien.

Specialisten benadrukken dat het leeuwendeel van de drugsinkomsten van El Chapo is geïnvesteerd in legale bedrijven niet alleen in Mexico, maar ook in Europa en in de Verenigde Staten. Tenslotte heeft dat laatste land hem rijk gemaakt.

Net als voor alle maffiosi wereldwijd is het voor El Chapo family first. Toen hij zijn vrouw Emma Coronel in de rechtszaal zag, gaf hij haar een vette knipoog. De drugskoning zal dan, berooid en wel, de rest van zijn leven in een cel zitten, zij hoeft zich geen zorgen te maken, voor haar heeft hij een speciaal potje verstopt.