De 27-jarige Claudia Ochoa Félix, bezitster van een roze gelakt machinegeweer, is de nieuwe leidster van Los Antrax, een moordcommando van het kartel van Sinaloa. In die functie is ze de opvolgster van haar oude vlam El Chino Antrax, die vorig jaar op Schiphol werd gearresteerd. Ze zegt dat ze international business heeft gestudeerd en een deel van de boekhouding van het grootste drugskartel van Mexico doet. Haar vader en broers werken bij hetzelfde bedrijf. En zo ongeveer alle moordenaars in haar commando hebben het bed met haar gedeeld.

Hoe we dit allemaal weten? Van haar Facebook-pagina natuurlijk. Ooit hielden criminelen hun activiteiten verborgen voor de buitenwereld. Maar dat was voor de komst van de sociale media. Iedereen wil zich daarop uitventen, dus waarom de criminelen niet? Bovendien, wat is de lol van baden in macht en weelde als je het niet aan de wereld kunt tonen? Sommige Mexicaanse drugscriminelen gaan zo onstuimig te werk dat ze op de sociale media eigenhandig hun persoonlijke soapserie construeren.

Voorop lopen de zogenoemde narcojuniors, de kinderen-van. Zo kennen we Alejandra Sayonara, dochter van La Tuta, de leider van de Tempeliers die verantwoordelijk is voor duizenden moorden. Bij foto’s van haar vader op Facebook schreef ze: ‘Als je een vader had zoals de mijne, als je de straat op kunt gaan en met geheven hoofd kunt roepen: “Dat is mijn papa!”, maak dan een kopie en zet het op je muur. De mijne is de beste van de wereld.’

De ijdelheid helpt ons vele verbanden zien die we anders zouden missen. Zo bleek een recente videoclip van de dochter van een drugscapo opgenomen in het Paleis van Justitie in de stad Morelia. En doken er foto’s op van een feestje waarop zij samen danst met Iris Vianey, senator van de linkse oppositiepartij prd. Zo ontdekken we dankzij de sociale media elke dag nieuwe links tussen criminelen, justitie en politiek. Die schijnen de opsporingsautoriteiten echter te ontgaan. Waarschijnlijk zijn zij te druk met het maken en versturen van selfies.