Mexico-Stad – Een paar dagen voor hij wegens het bereiken van de pensioenleeftijd verplicht zijn ontslag als aartsbisschop van Mexico-Stad indiende, heeft Norberto Rivera een proces aan zijn broek gekregen. De kardinaal zou ten minste vijftien priesters hebben beschermd die beschuldigd worden van het seksueel misbruiken van minderjarige jongens.

In december verklaarde Rivera dat hij zelf een onderzoek naar de vijftien was begonnen en het dossier naar het Vaticaan had gestuurd. Daarmee was voor hem de kous af. Hij had echter de plicht de justitie in Mexico te informeren over de misdrijven, menen Alberto Athié en José Barba.

De twee zijn ex-priesters die als seminaristen werden misbruikt door Marcial Maciel, de oprichter van de Legionairs van Christus. Deze aartsconservatieve en schatrijke congregatie verwierf tijdens het pausschap van Johannes Paulus II grote invloed in het Vaticaan.

De paus nam de beschuldigingen van misbruik van tientallen jongens door Maciel niet serieus. Hij werd pas door paus Benedictus aan de kant geschoven toen bleek dat hij al decennialang twee vrouwen en vier kinderen had.

Paus Franciscus noemde twee jaar geleden Maciel ‘een heel ziek man’ die hoogstwaarschijnlijk een ‘godfather had die de beschuldigingen tegen hem in de doofpot stopte’. Die godfather was kardinaal Rivera, die hem zelfs bleef verdedigen toen het Vaticaan hem al omschreef als een crimineel.

Rivera is het tegendeel van Franciscus: arrogant, agressief tegen wie hem tegenspreekt, een liefhebber van luxe, goede restaurants, dure auto’s en golfbanen.

Toen Rivera in de jaren tachtig bisschop was van Tehuacán beschermde hij de ‘megapedofiel’ Nicolás Aguilar, die meer dan honderd minderjarige jongens had misbruikt. Hij stuurde hem naar Los Angeles, waar hij gewoon doorging. Op last van de Amerikaanse rechter werd een briefwisseling tussen Rivera en aartsbisschop Roger Mahony van Los Angeles openbaar gemaakt waaruit bleek dat beiden precies wisten wat er aan de hand was maar besloten niets te doen.

Dat gedoe over pedofiele priesters is allemaal nieuwlichterij, vindt Rivera. Bovendien vragen de slachtoffers erom, ‘want veel kinderen kunnen goed liegen, er zijn zelfs kinderen die volwassenen verleiden en provoceren’.

De paus vroeg twee jaar geleden in een brief aan alle bisschoppen om priesters verdacht van kindermisbruik niet te beschermen. In het geval van Rivera lijkt het scenario echter voorspelbaar: de paus aanvaardt zijn ontslag en geeft hem een nieuwe baan in het Vaticaan, buiten het bereik van de wereldse justitie.