Mexico-Stad – Behalve een president kiezen de Mexicanen op 1 juli nieuwe parlementsleden en senatoren, afgevaardigden in de deelstaten en gemeenteraden en burgemeesters. Dat laatste is het linkst: in veel gevallen is de winnaar degene die levend de verkiezingsdag haalt. Homero Bravo Espino heeft het niet gered: hij werd vorige week zaterdag met kogels doorzeefd in zijn auto. Hij was burgemeesterskandidaat in Zihuatanejo, een prachtige badplaats die is veranderd in een slagveld van de georganiseerde misdaad. Net als grote zuster Acapulco, die de titel gevaarlijkste stad van Mexico mag dragen. Beide liggen in de staat Guerrero, centrum van de Mexicaanse heroïneproductie. Op oudejaarsdag was al een andere kandidaat voor de functie van burgemeester van Zihuatanejo midden in het centrum van de stad in zijn auto doodgeschoten.

Sinds eind vorig jaar zijn in Guerrero al zeven kandidaten voor een vertegenwoordigende functie vermoord. Op 21 februari drongen vier gewapende mannen het restaurant van Antonia Jaimes Moctezuma binnen en schoten de kandidate van de oppositiepartij prd aan flarden. Vier dagen later werd Dulce Rebajas Pedro, kandidate voor de regeringspartij pri, doodgeschoten. Zowel in november als in december waren al twee kandidaat-burgemeesters vermoord.

De lokale politiek is in delen van Mexico een levensgevaarlijke bezigheid. De politiek en de georganiseerde misdaad zijn sterk met elkaar verweven. Een kandidaat die zijn oor te luisteren legt bij een bepaalde bende wordt vervolgens door een concurrerende bende omgelegd. Wie zich aan geen enkele bende wenst te committeren kan kogels van alle kanten verwachten. De campagnes worden doorgaans gefinancierd door het criminele circuit, en daarbij maakt het weinig uit om welke partij het gaat.

Sinds Enrique Peña Nieto ruim vijf jaar geleden werd beëdigd als president zijn er al 65 burgemeesters en ex-burgemeesters vermoord. Onder zijn voorganger Felipe Calderón, die in 2006 de drugsoorlog begon, waren het er al 49.

Verkiezingen zijn in deze omstandigheden niet echt een normaal democratisch proces. Alleen Lorenzo Córdova, de hoogste baas van het Nationaal Verkiezingsinstituut, ziet geen serieuze problemen voor de campagnes. Er zijn alleen wat gebieden in een stuk of vijf staten waarover hij zich ‘zorgen maakt’ en die wellicht ‘een speciale strategie wat betreft veiligheid vergen’. De staat Guerrero valt daar niet onder.