Des te opmerkelijker is het dat de stad Boca del Rio, in de verarmde deelstaat Veracruz aan de kust van de Golf van Mexico, heeft besloten om informele arbeid per direct te verbieden. Wie op straat voor een paar pesos per auto een parkeerplaats bewaakt, of bedelt, wordt vanaf heden bestraft, al heeft het gemeentebestuur nog niet bekendgemaakt hoe. Klachten over de openbare veiligheid zouden de reden zijn.

Hoe de gemeente zestig procent van de eigen beroepsbevolking het werken wil verbieden, is onduidelijk. Het voorbeeld van Mexico-Stad, dat enkele jaren geleden al de informele parkeerwachters en glazenwassers uit het straatbeeld wilde verbannen, belooft weinig goeds. Van het verbod valt niets te merken in de hoofdstedelijke straten, waar automobilisten nog altijd bij ieder verkeerslicht afwijzende gebaren moeten maken om te voorkomen dat glazenwassers met flessen vuil zeepsop de autoruiten te lijf gaan.

Beter kunnen Mexicaanse bestuurders zich afvragen waarom die informele sector eigenlijk zo groot is. Wellicht komt het doordat de verdiensten in de zwarte sector met gemiddeld 36 pesos (iets meer dan twee euro) per uur weliswaar geen vetpot zijn, maar nog altijd heel wat hoger dan het schamele uurloon van 22 pesos dat de gemiddelde Mexicaanse politieagent verdient. En zo zijn er nog heel wat andere beroepen die niet aan het informele salarisniveau kunnen tippen.

President Enrique Peña Nieto zei vorige maand dat hij informeel werk wil tegengaan door goed betaald werk te creëren. Een nobel streven, ware het niet dat de president sinds zijn aantreden in december vooral bezig is geweest met vrijhandel en liberaliseringen. Juist dat heeft de afgelopen decennia van Mexico een voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk lagelonenland gemaakt, wat weer de hoofdoorzaak is van de enorme omvang van de informele sector. Zolang dat niet verandert en dienders in steden als Boca del Rio minder verdienen dan de bedelaars en straatverkopers die ze moeten bestraffen, lijkt Peña Nieto’s voornemen tot mislukken gedoemd.