De Mol komt, de NPS gaat. Met die komst wint geen kijker, want zus Linda, Beau, Bridget, Frits & Henk, Jack en voetbal kwamen al over de vloer. Zus Linda, Beau, Bridget, Frits, Henk, Jack en de KNVB – die winnen geweldig. Om geld gaat het niet: ze zijn aan een nieuwe uitdaging toe, kunnen talenten ontplooien die bij de publieken of RTL wreed onderdrukt werden, of gaan «het product voetbal op eigentijdse wijze in de markt zetten» (de eerste interland die Nickelodeon uitzond werd al verziekt door bewegende zenuwentekstbalken waarin werd opgeroepen een naam voor Talpa te sms’en – als ze op stoom zijn, vragen ze tijdens de match de uitslag te voorspellen à raison van 0,75 euro en «de man van de match» te kiezen voor 1,50 euro exclusief btw).

Wie er óók op vooruit gaat: iedereen die door De Mol is ge vraagd of dat doet voorkomen. Die onderhandelt er bij publieken of RTL bespottelijke bedragen uit – die van het programmabudget af gaan. Waardoor de komst van De Mol betekent dat de kijker er op achteruit gaat. Dat geldt de kijker die naast zus Linda en Beau ook wel es wat anders wil zien. Maar helemaal de kijker die niet zo weg is van zus Linda en Bridget. Want sinds de strijdkreet «de Mollen komen» zit de publieke omroep als een konijn gevangen in de koplampen van Johns Portugese, als golfkarretje vermomde pantserwagen en be weegt niet meer: geen nieuw programma-idee krijgt een kans.

Te meer omdat het konijn wist dat ook Medy op jacht was. Naar nu blijkt op de NPS. Als die executie doorgaat, brengt de politiek uitgerekend die instelling om zeep die gewetensvol en met ta lent bij uitstek die taken voor haar rekening nam die het publieke bestel publiek maakten. Taken die in een fatsoenlijke democratie koste wat kost vervuld moeten worden ten dienste van de geestelijke volksgezondheid, ook als, of juist omdat de markt er of niet in geïnteresseerd is, of met inferieure producten komt. Zoals bij jeugdtelevisie. Daarin blinkt de NPS uit. Zoals ze ook op het gebied van informatie, minderheden en cultuur doen wat gedaan moet worden – de ene keer beter dan de andere, maar altijd met overtuiging. De meest verankerde van hun programma’s zullen wellicht door omroepen overgenomen worden. Het verdwijnen van Nova (sterk terug na onverkwikkelijke periode) zou buitengewoon slecht zijn, maar ik vermoed dat daar nog wel een lobby à la Klokhuis voor komt. (Balkenende liet zich bij Mingelen geweldig kennen: volgens hem zouden Den Haag Vandaag en Nova niks veranderen als ze alleen door de Vara werden gemaakt: rooie propaganda.) Die lobby zie ik niet gauw ontstaan voor klassieke muziek, opera, dans en drama. Of de raad van bestuur moet bij decreet de kunstprogrammering in een reservaat onderbrengen. Dat dan het beste NPS kan heten.

Overigens zorgde John de Mol ook nog voor de grootste wanprestatie van Paul Rosenmöller. John had last van zijn knie en Paul reed hem rond over de golfcourse. Geen tijd daardoor voor een kritische vraag aan deze ijsklomp.