Hij heeft dat bekendgemaakt via de voorzitter van de regeringscoalitie, zijn Likud-partijgenoot David Bitan.

De Mossad, bekend en gevreesd om haar operaties in het buitenland, speelt al sinds jaar en dag in ongeveer alle complottheorieën een hoofdrol. Maar nu is ze ontmaskerd als een opleidingsschool voor linkse activisten. En hetzelfde geldt voor de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, althans volgens David Bitan: ‘Het is iets wat degenen die directeur worden van de Mossad of Shin Bet overkomt. Iets overkomt ze in de jaren dat ze die functie bekleden. En ze worden links.’ Het woord links heeft in het huidige Israël ongeveer dezelfde klank als in Nederland het woord nsb’er.

De chefs van de geheime diensten zijn dus gaan heulen met de vijand. Een typerend voorbeeld is volgens Bitan de onlangs overleden Meir Dagan. Toen die in 2002 aantrad als Mossad-directeur was hij een ultrarechtse ijzervreter. Toen hij negen jaar later afzwaaide was hij een verbeten tegenstander van Netanyahu’s ‘stupide idee’ om de nucleaire installaties van Iran te bombarderen, wat immers gemakkelijk had kunnen leiden tot een regionale oorlog. Dagan vroeg zich hardop af waarom de politieke leiders van het machtigste land van het Midden-Oosten geen serieuze pogingen deden om vrede te sluiten met de Palestijnen. Vorig jaar gaf hij op een verkiezingsbijeenkomst zelf het antwoord: ‘We hebben een leider die maar één campagne kan voeren: die voor zijn politieke overleving.’ Even later won Netanyahu opnieuw de verkiezingen.

Ook de chefs van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet lijden aan voortschrijdend inzicht, dat hun politieke superieuren houden voor een linkse aberratie. Juist dankzij hun inlichtingenwerk komen ze erachter dat vrede met de Palestijnen een onverbiddelijke voorwaarde is om Israëls toekomst veilig te stellen. In de indrukwekkende documentaire The Gatekeepers uit 2012 kwamen zes oud-chefs van Shin Bet met vlijmende kritiek op de uitzichtloze en op den duur ook voor Israël rampzalige bezetting van de Palestijnse gebieden.

Net als de ‘nsb’ers’ van de inlichtingendiensten wil ook de overgrote meerderheid van de gepensioneerde elite van het leger een tweestatenoplossing. Maar daarvoor moet Netanyahu liever nog vandaag dan morgen vertrekken. Wat er van links Israël nog rest heeft alle hoop gevestigd op een prestigieuze generaal buiten dienst, een erkende criticus van Netanyahu, de voor-voorganger van de huidige stafchef van het leger, generaal Gabi Ashkenazi.