Thijsje Oenema twittert vaak gepijnigd: erg lekker gaat het allemaal (nog) niet. Maar ik wil hier twee andere schaatsers behandelen. Sven Kramer en Koen Verweij. Allebei schaatsers die ik niet erg hoog heb zitten, en dat is niet vanwege hun prestaties, maar vanwege hun aard en instelling.

Eerst even terug naar het NOS-NOC*NSF-Sportgala. BVN was zo vriendelijk om dat uit te stralen voor alle expats waar ook ter wereld. Jasper en ik gingen er in ons Eifelhuis eens lekker voor zitten. Jasper is mijn hond. Nee wacht, eerst nog iets verder terug. Kramer maakt er dit seizoen een gewoonte van een mening te hebben. Eerst kwam hij met de klacht dat een topsporter als hij last had van alle ‘recreanten’ op Thialf. Let wel: die recreanten zijn schaatsers die ook zo nu en dan meedraaien in het wereldbekercircuit. Het was er veel te vol, zei hij, zo kon hij natuurlijk niet lekker trainen. Niet lang voor het sportgala uitte hij kritiek op het gebeuren. Dat zou allemaal uitgedraaid zijn op een stemmingmakerij waarbij vooral de zogenaamde gunfactor meespeelde. Er kleeft iets verongelijkts aan die jongen. Sven Kramer won daarom dan ook niet de titel Sportman van het Jaar 2014. Eigen schuld, dikke bult. Epke Zonderland, Stefan Groothuis, Jeroen Dubbeldam, Michel Mulder en Jorrit Bergsma zijn nu eenmaal veel sympathiekere sporters; ik zou zonder aarzelen zo verkering nemen met ze allemaal. Ik zag dat Arjen Robben via een beeldverbinding ergens in Duitsland de Jaap Eden in handen gedrukt kreeg, nota bene een beeldje van de beroemdste schaatser ooit. Het is net of Sven niet begrijpt dat sportprestaties aansprekend moeten zijn, vol emotie, onverwacht, heroïsch. Er moet een verhaal in zitten. Ik ben bang dat Sven niet zo veel verhaal heeft. Pikant is dat hij een keer wél sportman van het jaar is geweest, en dat was in 2007. Het eerste jaar – als we de zilveren medaille op de 5000 meter op de Spelen in Turijn in 2006 buiten beschouwing laten – waarin hij werkelijk van zich liet spreken, als allrounder. Vandaar het verongelijkte misschien? Hij denkt dat alles wat hij daarna gepresteerd heeft in de ogen van zijn collega-sporters van weinig belang is?

In diezelfde uitzending zat een item over sporters die selfies maken. Een selfie maken sporters natuurlijk alleen als ze iets gewonnen hebben. Onder een strak muziekje flitsten heel veel selfies voorbij, aan het einde steeds vaker Koen Verweij. De conclusie van het item was: Koen Verweij, Selfiekoning van 2014. Dat klopt. Die jongen is zo ongelofelijk ijdel, daar staat je verstand bij stil. In tegenstelling tot Kjeld Nuis zo veel mogelijk bloot, nooit eens een foto van een nieuwe fiets, met dank aan de fietsenmaker of sponsor. Koen vindt zijn eigen lichaam het mooiste lichaam ter wereld, zijn movembersnor de snor der snorren. Maar: als de prestaties wat tegenvallen, wordt het verdacht stil. ‘Bij nacht een man, bij dag een man’, sprak mijn oma dan wijs. Koen kent die uitdrukking niet. Humor heeft hij ook niet, een typische karakteristiek van ijdele mensen, wat overigens best apart is, want hij komt toch uit Noord-Holland, waar de mensen geroemd worden om hun gortdroge humor. Hij twitterde eens twee foto’s, één voor en één na een soort make-over door een modemerk, buiten de naam van het modemerk zonder verder commentaar. Ik durfde het aan te antwoorden: Welke foto is voor en welke na, alstublieft? Stilte, natuurlijk.

Sven Kramer is zich vanaf dit seizoen aan het toeleggen op de 1500 meter, mede of vooral door het dreigende afschaffen van de 10.000 meter. Het wil niet zo lukken op internationaal niveau. Op teletekst staat dan: ‘Kramer worstelde zich naar de zevende plaats.’ Je ziet het voor je. Wat doet hij dan op Twitter? Hij plaatst teksten in het Chinees of Koreaans, of in de taal van welk ander land hij zich op dat moment ook bevindt . Ik kan geen Chinees of Koreaans lezen, geen flauw idee dus wat hij zijn volgers meedeelt. Sven is net als Koen niet het aansprekend voorbeeld van een nacht- en dagman. Ik denk dat mijn oma hem ook niet zo gemogen zou hebben.