Port of Spain – Zonder polshorloge of gouden ringen sprak de voormalige wereldvoetbalbondbobo Jack Warner zijn aanhang toe in Chaguanas, de grootste stad van Trinidad en Tobago. ‘Sehit namirin!’ scandeert de menigte daarna, ‘de martelaren zijn onsterfelijk’. Op een stelling naast het podium balanceren twee jongens met een vlag met de afbeelding van pkk-leider Öcalan.
Erg onder de indruk van het Amerikaanse onderzoek naar megafraude bij de Fifa lijkt de voormalig vice-voorzitter van de voetbalbond niet te zijn. Na zijn dertig minuten durende toespraak swingde de 72-jarige Warner de dansvloer op, bloemenkrans om de nek. Amper een paar uur nadat hij per ambulance uit de gevangenis was gereden, zogezegd wegens uitputting.
Het is nochtans niet mis waar de fbi de Trinidadiaan van verdenkt. Samen met dertien andere ‘samenzweerders’, zoals in de aanklacht staat, zou Warner zich sinds de jaren negentig schuldig hebben gemaakt aan het betalen en ontvangen van honderden miljoen dollars aan smeergeld, afpersing en het witwassen van enorme kapitalen. Zo zou Warner tien miljoen dollar hebben ontvangen van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, in ruil voor de
toekenning van het wereldkampioenschap in 2010.
Er hangt hun tot twintig jaar cel boven het hoofd. Toch stond de flamboyante verdachte na een nacht cel – en een borgsom van omgerekend 350.000 euro – al weer opgewekt te speechen, aangemoedigd door tientallen fans. ‘Het was de allereerste keer dat ik een nacht in de cel doorbracht. Ik beschouw het als een ereteken. Ook Nelson Mandela, Indira Gandhi en Fidel Castro hebben achter tralies gezeten. Ik ben bovendien behandeld als in een luxehotel.’
Aangezien velen hem in zijn thuisland op handen blijven dragen, acht Jack Warner zich onaantastbaar. Twee jaar nadat hij in 2011 na aanhoudende geruchten over corruptie was opgestapt bij de Fifa won hij de tussentijdse verkiezingen op Trinidad. Hij haalde in zijn kiesdistrict meer dan dubbel zo veel stemmen als de regeringspartij. Hoe? Door ontzettend hard te schreeuwen dat de regering nog vele malen corrupter was dan over hem werd beweerd.
Dezelfde succesvolle tactiek past hij weer toe. Warner kondigde na zijn vrijlating aan dossiers propvol bewijzen over corruptie door de Trinidadiaanse regering naar vier advocaten te sturen. Niet hij hoort in de cel, maar de premier. ‘China telt twee miljard inwoners, maar heeft nooit iemand gehad in de Fifa-top. Trinidad heeft amper een miljoen inwoners, maar hoorde er dankzij mij toch jarenlang bij.’ Op 12 juli hoort hij of de rechter daarover ook zo denkt.